UA / RU
Підтримати ZN.ua

На півдні Ємену виникла сепаратистська держава

Міжнародно визнаний уряд Ємену вважає дії сепаратистів кроком до відновлення бойових дій.

Так звана Південна перехідна рада оголосила про створення власної адміністрації в підконтрольних їй районах Ємену, включаючи найбільший порт країни місто Аден, повідомляє агентство Reuters.

"Південна перехідна рада оголошує про встановлення самоврядування на півдні з опівночі суботи, 25 квітня 2020 року", - сказано в заяві Південної перехідної ради, поширеної в ніч з суботи на неділю. Особливий порядок управління також вводиться в місті Аден і у всіх південних мухафазах.

Згідно домовленості про припинення боротьби за владу на півдні Ємену, укладеної в Ер-Ріяді, Південна перехідна рада і інші регіони на півдні країни повинні були визнати новий національний міжнародно визнаний уряд і підкоритися йому.

За словами джерел Reuters, збройні загони Південної перехідної ради мобілізуються всюди, в тому числі і в Адені, тимчасовій столиці міжнародно визнаного уряду президента Абд-Раббу Мансура Хаді.

"Заяву так званої Перехідної ради про свій намір створити південні адміністрації є відновленням збройного заколоту ... таким чином вони оголосили про свій вихід з Ер-Риядскої угоди. Такою заявою Перехідна рада викличе небезпечні і катастрофічні наслідки", - заявив міністр закордонних справ Ємену Мохаммед аль-Хадхрами.

Південна перехідна рада підтримується Об'єднаними Арабськими Еміратами і складається з мусульман-суннітів, що протистоять шиїтським повстанцям-хуситам.

З 1967 по 1990 рік південний Ємен був незалежною державою - там існувала прорадянська Народна демократична республіка Ємен, яка згодом об'єдналася з Єменською Арабською Республікою на півночі.

Незважаючи на спроби домовитися про перемир'я, в Ємені тривають бойові дії. На боці учасників конфлікту діють Саудівська Аравія і Іран, проти якого США ввели санкції за підтримку місцевих терористів. За час війни в Ємені від голоду загинуло понад 85 тисяч дітей.