UA / RU
Підтримати ZN.ua

"На передньому краї зараз пекло" - депутатка ВР Олександра Устинова

Постачання важких озброєнь необхідно прискорити - втрати серед українських військових зростають.

Депутатка Верховної Ради України Олександра Устинова закликала США надати Україні сучасні системи ППО та винищувачі. Вона заявила, що ситуація на полі битви зараз "набагато гірша", ніж на початку війни, - повідомляє CNN.

"Це пекло" на передньому краї зараз, - заявила Устинова журналістам у п'ятницю у Вашингтоні. "Зараз ми втрачаємо набагато більше людей, ніж на початку війни".

У свою чергу, виконавча директорка Центру протидії корупції Дар'я Каленюк пояснила: «Ми не можемо виграти цю війну за допомогою радянської техніки, тому що Росія має набагато більше радянського обладнання, крім того, у нас немає боєприпасів. Зрештою. Росія просто має більше людей та більше військ».

Устинова сказала, що Україна більше не шукає винищувачів радянської доби, бо «війна змінилася». За її словами, щоб ефективно протистояти Росії, Україні потрібні ракетні системи MLRS, самохідні гаубиці та винищувачі, такі як F-16. Вона закликала США розпочати навчання українських пілотів для використання таких літаків.

Каленюк, яка сказала, що нещодавно зустрілася з українськими чиновниками міноборони у Києві, зазначила, що Україна має «бойових пілотів, які готові до тренувань».

Устинова та Каленюк у ході зустрічі сказали також, що вони вважають, що адміністрація не вистачає «політичної волі», щоб швидко надати Україні сучасну зброю. Крім того, як здається, все ще є страх спровокувати Москву.

Вони засудили той факт, що США так довго вирішували питання щодо відправлення Україні важкого озброєння, яке він посилає зараз. «Якби ми мали гаубиці два місяці тому, Маріуполь не станеться б».

«На жаль, ми продовжуємо просити тут якнайшвидше приймати рішення», - сказала вона.

Читайте також: Сенатор від партії республіканців заблокував виділення Україні $40 млрд допомоги – CNN

Нагадаємо, США вже поставили понад 85 з 90 гаубиць, зброї дальньої дії, обіцяних Україні, а також понад 110 тис. із 184 тис. боєприпасів до них. Понад 310 українських солдатів пройшли тренінг щодо поводження з гаубицями, а ще понад 50 продовжують проходити навчання. Також вже щонайменше 20 українців пройшли навчання з управління безпілотником Phoenix Ghost. Ще 60 навчилися керувати бронетранспортером M113, ще 45+ сьогодні завершили навчання з цього БТР. 15 українських військових завершили навчання роботі з Q64 – мобільною РЛЗ.