UA / RU
Підтримати ZN.ua

На аукціоні за більш ніж 100 тисяч доларів продали німецьку шифрувальну машину "Енігма"

Уцілілих при знищенні примірників дуже мало в світі

Німецькі шифрувальні апарати "Енігма", який, незважаючи на, здавалося б, знищені за наказом Третього рейху в кінці Другої світової війни всі наявні примірники, раз у раз спливають на аукціонах і продаються за великі гроші. Багато володарів випадково уцілілих апаратів і не підозрюють про їх справжню вартість.

Раритетну машину "Енігма", яку нацисти використовували для створення шифрів, продали на аукціоні більш ніж за 100 тисяч доларів. Про це повідомляє УНН з посиланням на Jewish news.

"В суботу 14 грудня 28,5-фунтовий шифрувальний апарат дістався інтернет-покупцеві. При цьому машина, в якій не працює одна з лампочок, йде в комплекті з інструкцією і вигравіруваним емблемою Третього Рейху. Даний апарат може закодувати букву в будь-яку з більш ніж 17 тисяч комбінацій", - пише видання.

Зазначимо, в кінці Другої світової війни Гітлер наказав знищити всі шифрувальні машини, щоб ніхто не зміг розгадати повідомлення, які передавалися нацистами з їх допомогою.

Нагадаємо, попри протести в Німеччині та за її межами у Мюнхені відбувся аукціон з продажу речей нацистських часів, який зібрав сотні тисяч євро, зокрема і завдяки продажу циліндра Адольфа Гітлера.

Раніше на аукціоні sotheby's продали таку ж машину за 232 тисячі доларів.

В Абу-Дабі відбувся аукціон, на якому охочі могли придбати справжній болід "Феррарі" Міхаеля Шумахера 2002 року.

З аукціону машину продали за 6,6 мільйона доларів. Зазначимо, що на цьому боліді німець виграв гонки в Сан-Марино, Австрії та Франції, ставши в тому сезоні п'ятикратним чемпіоном світу.

Цей болід став другим найдорожчим в історії Формули-1. Раніше болід Шумахера 2001 року був проданий за 7,5 мільйонів.

Повідомляється, що частина коштів, виручених з продажу, підуть у благодійний фонд Шумахера "Keep Fighting Foundation".

Нагадаємо, Шумахер отримав травму голови 29 грудня 2013 року під час занять гірськолижним спортом, а після довго перебував у штучній комі.

В активі легендарного німецького гонщика сім чемпіонських титулів і безліч різних рекордів у "Королівських автоперегонах".