UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Єгипту запевнив світову спільноту, що повалення Мурсі не було військовим переворотом

Керівництво Єгипту запевнило, що армія не буде застосовувати насильство щодо будь-яких політичних груп, а також, що зміщення президента країни Мухаммеда Мурсі не є військовим переворотом.

Командування збройних сил Єгипту гарантувало громадянам право на мирний протест доти, поки демонстрації не загрожують національній безпеці, і пообіцяло, що армія не буде застосовувати насильство щодо будь-яких політичних груп. У заяві також висловлюється надія на те, що вічні цінності ісламу не дозволять єгиптянам скотитися до помсти.

Збройні сили Єгипту зробили цю заяву після масових арештів лідерів ісламістської організації "Брати-мусульмани" і повалення з посади президента Єгипту представника цього руху. "Брати-мусульмани" анонсували масові акції протесту на 5 липня.

Напередодні прес-секретар "братів" Джихад аль-Хаддад заявив, що рух відмовляється співпрацювати з новим режимом, бо вважає зміну влади незаконною.

Виступаючи на прес-конференції, аль-Хаддад назвав те, що відбувається в Єгипті, військовим переворотом і вимагав негайного звільнення поваленого президента Мухаммада Мурсі та інших лідерів "Братів-мусульман". Він також заявив, що "брати" очолять "мирний протест" у країні.

Окрім Мурсі військовими були затримані: колишній прем'єр-міністр Ішам Канділь, верховний лідер "Братів-мусульман" Мухаммед Бадіа, його заступник Рашад аль-Байюмі, стратег і фінансист руху Хайрат аш-Шатр, лідер "Партії свободи і справедливості" Саад аль-Кататні і сотні інших. Всього було видано близько 300 ордерів на арешт лідерів "Братів-мусульман". Ймовірно, на початковому етапі їм будуть пред'явлені звинувачення у втечі з в'язниць або сприяння таким втечам, а також у підбурюванні до масових заворушень.

Однак і затримані, і "брати", що залишаються на свободі , поводяться так, ніби саме вони є головними захисниками демократичних свобод в Єгипті. Лідери "Братів-мусульман" утримуються від закликів до збройного опору і нагадують, що Мухаммад Мурсі був першим президентом Єгипту, який прийшов до влади в результаті демократичних і чесних виборів.

Як зазначає аналітична група Stratfor, "Брати-мусульмани", які по суті не є збройним революційним рухом, явно прагнуть зберегти себе як сила, що бере участь в єгипетському політичному процесі.

Між тим перші спроби єгипетських військових у найкоротші терміни створити громадянське керівництво перехідного періоду успіхом не увінчалися. 4 липня Мухаммад Ель-Барадеї, колишній глава Міжнародного агентства ООН з атомної енергії, відмовився очолити тимчасовий уряд Єгипту. Тепер ведуться переговори з колишнім керівником Центробанку Єгипту Фаруком аль-Окда, що проживає в Лондоні. Раніше в якості тимчасового президента країни до присяги був приведений голова конституційного суду Адлі Мансур, який не володіє реальним впливом і не має досвіду політичної діяльності.

Політологи вважають, що єгипетській опозиції не вдасться консолідуватися напередодні нових виборів. І в цій ситуації найпотужнішою політичною силою у країні можуть знову стати "Брати-мусульмани", якщо тільки діяльність цієї партії не буде заборонена, як було у період правління Хосні Мубарака.

Експерти впевнені, що рух "Ат-Тамарруд" ("Бунт"), який зумів об'єднати мільйони єгиптян для повалення Мурсі, навряд чи зможе виступити як єдиний блок на майбутніх виборах, оскільки об'єднує представників різних світських, ліберальних і релігійних верств суспільства. Успіх "бунтарів" був обумовлений, насамперед, загальним невдоволенням правлінням Мурсі, але ніяких творчих ідей цей рух поки не висунув.

Відзначимо, що ряд міжнародних організацій призупинили участь Єгипту у своїй діяльності у зв'язку з неконституційною зміною влади у цій країні.

Як і раніше зберігається загроза того, що масові протести в Єгипті переростуть у громадянську війну.

В ніч на 5 липня кілька груп бойовиків атакувала блокпости єгипетської армії і поліції в районі Ель-Аріша і Рафаха (Синайський півострів). У результаті цих нападів, щонайменше, один військовослужбовець був убитий, троє поранені.

У нападах брали участь сотні бойовиків. У випадку нападу на блокпости в районі аеропорту Ель-Аріш застосовувалися гранатомети.

Багато міжнародних спостерігачів висловлюють стурбованість з приводу того, що після примусової відставки Мухаммада Мурсі ситуація в Єгипті може вийти з-під контролю армії і почати розвиватися "за сирійським сценарієм". У разі початку громадянської війни палестинські терористичні організації "Хамас" і "Ісламський джихад", створені у 80-ті роки XX століття єгипетськими "Братами-мусульманами", можуть спробувати надати збройну підтримку єгипетським ісламістам.

Міністр закордонних справ Єгипту Мухаммед Камель Амр запевнив Вашингтон, що зміщення президента країни Мухаммеда Мурсі не є військовим переворотом."Я думаю, що вони правильно оцінюють ситуацію, це жодним чином не є військовим переворотом. Це - втілення в життя непереборної волі народу", - сказав він у телефонній розмові з держсекретарем США Джоном Керрі.

Він додав: "Американська сторона є стратегічним партнером Єгипту, і добробут Єгипту важливий для неї".

За його словами, він у четвер провів телефонні розмови з послами і міністрами закордонних справ великої кількості країн, а також з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном і довів до них наступне: "Безумовно, це не військовий переворот. Я знаю, що вчора і минулої ночі деякі люди так говорили. І я, звичайно, можу їх зрозуміти. Але те, що сталося, - безумовно, безумовно, не військовий переворот. Армія не грає ніякої політичної ролі: те, що сталося - абсолютно протилежне військовому перевороту", сказав він.

Напередодні зміщення Мурсі Амр подав у відставку, проте буде продовжувати виконувати обов'язки глави зовнішньополітичного відомства країни до формування нового уряду. Президент США Барак Обама заявив після відсторонення Мурсі від влади: "Ми глибоко стурбовані рішенням збройних сил Єгипту про усунення президента Мухаммеда Мурсі і припиненням дії конституції країни". Він підкреслив: "Зараз я закликаю єгипетських військових діяти швидко і відповідально в напрямку повернення всієї повноти влади демократично обраному цивільному уряду якомога швидше шляхом інклюзивних і транспарантних процесів, уникати довільних арештів президента Мурсі і його прихильників".

У четвер, як повідомив журналістам на умовах анонімності офіційний американський представник, співробітники американської адміністрації з питань національної безпеки вимагали від Єгипту не здійснювати щодо Мурсі і його прихильників судове переслідування.

"Члени команди президента Обами з питань національної безпеки зв'язалися з офіційними представниками Єгипту і нашими регіональними партнерами, щоб донести до них думку США про необхідність якнайшвидшої і відповідальної передачі всієї повноти влади демократично обраному цивільному уряду", - підкреслило джерело.

Він зазначив, що було також заявлено про важливість забезпечення в Єгипті "транспарантних політичних процесів, що включають в себе участь всіх партій, а також відмову від судового переслідування президента Мурсі і його прихильників, відповідальності всіх угрупувань і партій за запобігання насильству". !zn

Читайте також:

Дев'ять міністрів Мурсі подали у відставку

Військові заборонили президенту Єгипту і його соратникам виїжджати з країни

Після путчу в Єгипті на світових ринках подорожчали нафта і золото

"Перезавантаження революції" в Єгипті - перші підсумки