UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС України підготувало заяву щодо нелегітимності перебування Російської Федерації в Радбезі ООН

Російська Федерація зайняла крісло постійного члена Радбезу ООН в обхід визначених Статутом ООН процедур.

За ініціативою Української сторони відбудеться комплекс заходів, спрямований на виключення Російської Федерації з Ради безпеки ООН, а також загалом з Організації Об’єднаних Націй. Про це йдеться у офіційній заяві на сайті МЗС України.

У дописі підкреслюють, що з урахуванням російського повномасштабного вторгнення та агресивної політики Москви це лише питання часу, коли дії Росії дискредитують та зруйнують всю систему ООН.

Саме тому питання долі Росії в ООН має вирішуватися у загальному контексті її відповідальності за грубі порушення норм та принципів міжнародного права. А також за воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид в Україні.

"Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування Російської Федерації в ООН, позбавити РФ статусу постійного члена Ради безпеки ООН та виключити її з ООН загалом", - повідомляють у МЗС.

Також у дописі пишуть, що виключення Росії з Ради безпеки ООН не спричинить анулювання чи перегляду її резолюцій. На думку української сторони, Москва незаконно посідає місце в організації, оскільки її легітимність як наступника СРСР викликає питання. Тому вона має пройти міжнародно-правовий шлях вступу до ООН, як і інші країни. Зокрема, довести свою миролюбність, вимога про яку міститься у п. 1 ст. 4 Статуту ООН.

У зв'язку з цим Україна ініціює комплексний процес, спрямований на виключення країни-агресора з ООН та Ради безпеки.

Читайте також: Україна поставить питання про перебування РФ в Радбезі ООН – Кулеба

Нагадаємо, раніше ZN.UA розглядали позбавлення РФ безпідставно набутого статусу членства в ООН та РБ ООН як елемент системи гарантій безпеки України в майбутньому. Про те, як вигнати РФ з ООН і навіщо це Україні читайте у статті Максима Баришнікова і Володимира Єльченко «Найбільша геополітична афера ХХ століття: чому перебування Росії в ООН безпідставне».