UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Швеції викликало посла Росії через відповідь Москви на санкції ЄС

МЗС Швеції назвало санкції "довільними, юридично невизначеними".

Міністерство закордонних справ Швеції викликало російського посла з метою висловити протест проти закриття в'їзду в РФ ряду громадян ЄС, повідомляє DW у суботу, 1 травня.

МЗС Швеції називає заходи Москви, введені у відповідь на санкції ЄС, "довільними, юридично невизначеними", а також "вираженням політичних мотивів", повідомив представник зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Країни ЄС узгодили санкції у справі Навального

МЗС РФ 30 квітня повідомило про закриття в'їзду в країну восьми громадянам країн-членів Євросоюзу і представникам офіційних структур ЄС. Серед іншого, до переліку увійшла голова лабораторії хімічної, біологічної, радіаційної та ядерної безпеки дослідницького інституту тотальної оборони Швеції (FOI) Оса Скотт. Ця лабораторія в 2020 році підтвердила висновки німецьких експертів про застосування бойової речовини сімейства "новачок" в спробі отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Як повідомлялося, в березні США ввели санкції відносно 7 чиновників Путіна. Також США вирішили ввести заходи проти 14 організацій РФ, пов'язаних з виробництвом хімічних речовин.

Перед цим влада Євросоюзу ввели персональні санкції проти російських чотирьох чиновників Навальному. Під санкції потрапили глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін, директор Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Олександр Калашников, голова Росгвардіі Віктор Золотов і генпрокурор Ігор Краснов.

Санкції встановлюють заборону на поїздки до Євросоюзу і заморожування в ЄС банківських активів осіб, які підпали під обмежувальні заходи.