UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС на тлі поїздки Путіна в Монголію нагадало про ордер МКС: диктатора потрібно віддати Гаазі

Там наголосили, що викрадення українських дітей — лише один із численних злочинів кремлівської влади. 

Російський диктатор Владімір Путін наступного тижня відвідає Монголію. У зв'язку з цим українське МЗС звернулося до тамтешнього президента Ухнаагійна Хурелсуха, висловивши сподівання, що уряд країни, яка є підписантом Римського статуту, усвідомлює, що президент РФ є воєнним злочинцем, якого потрібно арештувати через підозру у незаконному примусовому переміщенні українських дітей до РФ.

На це, нагадали у відомстві, видав ордер Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Його юрисдикцію Монголія визнає. 

"Викрадення українських дітей є лише одним із численних злочинів, за які Путін і решта військово-політичного керівництва РФ мають постати перед правосуддям, — сказано у повідомленні. — Ці особи винні в агресивній війні проти України, звірствах проти українського народу, вбивствах, зґвалтуваннях, пограбуваннях, обстрілах цивільної інфраструктури та геноциді". 

Тож МЗС закликало владу Монголії виконати обовʼязковий міжнародний ордер та передати Путіна МКС. 

Читайте також: Бербок: Путін прагне ще більш масштабної "холодної війни", ніж у минулі роки

Ордер на арешт Путіна мав би закріпити дипломатичну ізоляцію РФ і позбавити російського диктатора можливості вільно пересуватися світом, адже 123 держави-члени МКС за Римським статутом мають заарештувати злочинця й передати його міжнародному правосуддю. Але що буде, якщо якісь держави порушать свої зобов’язання — розбирався Ерік Кучеренко в статті "Удар по Кремлю: що загрожує тим країнам, які відмовляться заарештувати Путіна".