UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Латвії відреагував на закриття виставки про Євромайдан у Ризі

Рішення Ризької думи викликало подив у міністерстві.

Міністерство закордонних справ Латвії висловлює подив у зв'язку з рішенням влади Риги призупинити дозвіл на проведення у центрі міста фотовиставки "Люди Майдану", заявив прес-секретар зовнішньополітичного відомства Раймонд Янсонс. Про це повідомляє видання DELFI.lv.

МЗС Латвії вважає, що для обґрунтування рішення Ризької думи була необхідна розгорнута мотивація.

"Визнаючи компетенцію Ризької думи в даному питанні, МЗС висловлює жаль, що рішення про припинення дії дозволу для організаторів виставки було прийнято поспішно, без оцінки всіх обставин справи", − зазначив Янсонс. Він пояснив, що виставка "Люди Майдану" відображає події, що відбулися в Києві у 2014 році, а рішення столичної влади позбавляє жителів Латвії та Риги можливості отримати уявлення про українську Революцію гідності.

У вівторок, 13 жовтня, виконавчий директор Риги Юріс Радзевич розпорядився заморозити виданий раніше дозвіл на проведення у столиці виставки "Люди Майдану", так як її організатори не змогли забезпечити охорону заходу та безпеку відвідувачів.

Раніше повідомлялося, що 6 жовтня російськомовні вандали розгромили в Ризі виставку "Люди Майдану", яка проходила біля будівлі уряду в Ризі. Поліція прибула на місце події через декілька хвилин, однак не змогла затримати зловмисників.

7 жовтня посол України в Латвії Євген Перебийніс повідомив, що один з вандалів затриманий. Другий підозрюваний був затриманий наступного дня.

В ніч з 11 на 12 жовтня в Ризі невідомі знову розгромили виставку. Близько двох годин ночі поліція отримала дзвінок від перехожого, який повідомив, що двоє чоловіків трощать виставку. Найближчий екіпаж поліції прибув через дві хвилини, але зловмисники вже зникли, і знайти їх поки не вдалося.