UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Естонії видалило повідомленні про виклик на килим посла РФ

В Таллінні знову заявили про підтримку територіальної цілісності України.

До Міністерства закордонних справ Естонії викликали посла Росії в цій країні Олександра Петрова у зв'язку з атакою і захопленням російськими прикордонниками українських кораблів Азовському морі, розповіли у зовнішньополітичному відомстві. Пізніше повідомлення про виклик посла РФ зникло з сайту МЗС Естонії.

На зустрічі міністр закордонних справ Свен Міксер відразу ж засудив напад Росії в Керченській протоці.

"Це ескалація Росією навмисної напруженості, грубі порушення міжнародного права і агресія проти суверенітету і територіальної цілісності України", - сказав у своїй заяві міністр закордонних справ.

На зустрічі з послом МЗС Естонії закликало Росію негайно звільнити кораблі і членів їх екіпажів. У МЗС також наголосили, що Росія повинна забезпечити вільний прохід і свободу судноплавства між Україною та іншими країнами в Керченській протоці і Азовському морі у відповідності з міжнародним правом.

"Естонія не визнає незаконну анексію Криму і заявляє про свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України", - додали в МЗС Естонії.

28 листопада в Україні ввели воєнний стан, яке триватиме до 14:00 26 грудня 2018 року. Як заявив раніше президент Петро Порошенко, причиною введення воєнного стану є загроза повномасштабного російського вторгнення, що підтверджується збільшенням російського військового контингенту на кордоні з Україною.

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали шість українських моряків, у полон потрапили 23 українських військовослужбовців.

Опівночі з 25 на 26 листопада відбулося екстрене засідання РНБО, на якому Порошенко ініціював запровадження в Україні воєнного стану. Своїм указом президент вводить воєнний стан на всій території України з 9:00 ранку 28 листопада на 30 днів. Він також виключив перенесення президентських виборів через воєнний стан. В указі є пункт про обмеження конституційних прав і свобод громадянина, передбачених дванадцятьма статтями Конституції України: 30-34, 38, 39, 41-44, 53.

Читайте детальніше у статті DT.UA про те, як вплине воєнний стан на роботу держорганів і організацій.