UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Естонії викликала на килим посла Росії після реваншистських заяв Путіна

Риторика президента РФ загрожує не тільки Україні.

МЗС Естонії викликало посла Російської Федерації в Естонії Володимира Ліпаєва у зв'язку з заявою президента РФ Владіміра Путіна, у якій він провів паралелі між епохою царя Петра I та сучасною Росією, якій начебто випало "повертати та зміцнювати". Про це повідомляє видання Postimees.

Віце-канцлер МЗС Рейн Таммсаар розповів, що висловив свій жаль з приводу слів Путіна, особливо щодо естонської Нарви.

"В умовах, коли Росія проводить реваншистську політику під соусом ідеології "російського миру", руйнуючи українську державність та націю, це також неприйнятно", - наголосив він.

Таммсаар також нагадав послу про ідею Держдуми РФ відкликати визнання незалежності Литви та погрози "денацифікувати" та "демілітаризувати" інші держави.

У МЗС впевнені, що Росія намагається використати пропаганду разом з військовою силою для реалізації імперських амбіцій. Для цього вони фальсифікують історію. 

"Такий підхід неминуче зазнає невдачі і може бути небезпечним для самої Росії", - зазначає Таммсар.

"В черговий раз закликаємо Росію негайно вивести війська з України, припинити бойові дії та поважати суверенітет та територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах", - додав він.

Раніше голова комісії у закордонних справах парламенту Естонії Марко Міхкельсон заявив, що президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц своїми дзвінками російському президенту Владіміру Путіну мимоволі прокладають шлях до нового насильства з боку Росії