Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило нові правила роботи ресторанів, які набудуть чинності з 5 червня в межах послаблення карантину.
Як йдеться у повідомленні МОЗ, у ресторанах України запрацюють такі правила:
- обов'язковий температурний скринінг всіх працівників перед початком роботи. Якщо температура тіла перевищує 37,2, такий працівник до роботи не допускається;
- на вході в заклад або поряд з місцем видачі замовлень повинно бути організоване місце для обробки рук антисептиком;
- біля місць скупчення людей повинна бути нанесена розмітка на підлозі, щоб відвідувачі в черзі дотримувалися відстані не менше 1,5 метра;
- відстань не менш ніж 1,5 метри між сусідніми столиками і розміщення не більше чотирьох осіб за одним столом (без урахування дітей до 14 років);
- меню розміщується на вході для безконтактного ознайомлення, або воно має бути зроблене з такого матеріалу, який дозволить його продезінфікувати. Дозволяється видача одноразових меню з їх подальшою утилізацією;
- видача замовлень багаторазового посуді допускається тільки в тому випадку, якщо його потім можна помити при високій температурі в посудомийній машині;
- прилади повинні бути в індивідуальних паковуваннях.
Водночас заборонені:
- самостійний вхід відвідувачів до закладу без супроводу працівника ресторану;
- функціонування дитячих кімнат;
- проведення свят, банкетів, майстер-класів, публічних заходів за участю понад 10 осіб;
- приготування їжі на відкритих кухнях;
- функціонування зон самообслуговування;
- очікування в черзі (зокрема і санвузли) в приміщеннях ресторану.
Своєю чергою адміністрація ресторану повинна забезпечити:
- постійну наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
- вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках, місць контактів рук клієнтів і працівників не рідше ніж кожні дві години, а також перед початком та в кінці зміни;
- централізований збір використаних засобів індивідуального захисту і паперових серветок в окремі урни з їх подальшою утилізацією.
Відвідувачі повинні:
- обробити руки антисептиком перед входом на територію закладу;
- дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метра;
- заходити і пересуватися по території установи в масці, що прикриває ніс і рот, однак сидіти за столом можна без маски.
Нагадаємо, перший етап послаблень карантинних обмежень розпочався 11 травня. Українцям дозволили відвідувати ринки, перукарні, салони краси, літні майданчики кафе і ресторанів, відкрили парки та дитячі майданчики.
Другий етап ослаблення обмежень стартував 22 травня. Уряд дозволив відновити роботу транспорту і дошкільних закладів, готелів (крім хостелів), проведення спортивних змагань без глядачів і релігійних служб.
Датою третього етапу стало ослаблення 1 червня. Тоді відновили роботу фітнес-центри, басейни і спортивні майданчики, а також відкрили міжобласні пасажирські перевезення і залізницю. У вишах і професійно-технічних коледжах дозволено проведення сесій.
Зараз в Україні діє адаптивний карантин - рішення про пом'якшення або посилення обмежень приймає місцева влада з урахуванням епідситуації в регіоні.
Докладніше - у статті Юлії Самаєвої "Розумний карантин" на ZN.UA.