UA / RU
Підтримати ZN.ua

Москва звинувачує США у "впливі" на російький літак над кордоном Сирії

Росія заявила, що пілоти коаліції під керівництвом США кілька разів несанкціоновано порушили кордони Сирії.

Москва стверджує, що російський військовий літак піддався «впливу систем наведення» винищувачів F-16 очолюваної США коаліції під час звичайного патрулювання над південним кордоном Сирії, пожалівся пропагандистським новинним ресурсам російський контрадмірал Олєг Гурінов.

За словами Гурінова, який є заступником голови Центру примирення Росії в Сирії, F16 «вплинули» на російський літак своїми системами наведення. Жодних подробиць він не надав.

Гурінов також висунув нові звинувачення в тому, що пілоти коаліції за минулу добу кілька разів порушили повітряний простір Сирії.

Читайте також: США атакує Сирію у відповідь на удари по американських базах: що відбувається

На думку військового експерта Сергія Ауслендера, російські пілоти останнім часом відкрито провокують американців, тож ті, для початку, просто «показали зуби»  —  нагадали, що їхні літаки також несуть зброю. 

«Можливості американців там такі, що можна сперечатися лише, скільки часу їм знадобиться, щоб у порох стерти російське угруповання — дві чи три години. Але вони все ще дають їм шанс схаменутися» , — додав експерт.

В неділю, 16 липня, російський винищувач пролетів дуже близько до американського літака-розвідника над Сирією, змусивши його пройти через турбулентний слід і поставивши під загрозу життя чотирьох членів американського екіпажу. 

Раніше повідомлялося, що російські літаки переслідували американські безпілотники MQ-9 Reaper, які виконували місію проти цілей ІДІЛ у Сирії. Російські військові літаки поводилися небезпечно і непрофесійно під час взаємодії з американськими безпілотниками. 

Росія втрутилася в громадянську війну в Сирії в 2015 році, ставши на бік президента Башара Асада. Відтоді Москва розширила свої військові об’єкти в країні за допомогою постійної авіа- та військово-морської баз.

США очолюють коаліцію проти бойовиків «Ісламської держави» і цього року завдали авіаударів по Сирії.