UA / RU
Підтримати ZN.ua

Москва підпорядковується Пекіну в антизахідній осі — Столтенберг

Столтенберг вважає, що Путін "заплатить" за залежність від Китаю.

Путін об'єднує навколо своєї війни в Україні авторитарні режими Китаю, Ірану та Північної Кореї, що робить Москву все більш залежною від Пекіна, заявив глава НАТО в інтерв'ю газеті The Times.

"Росія жертвує своїм майбутнім в обмін на підтримку з боку Пекіну і, звичайно, це має свою ціну", — пояснив Єнс Столтенберг, генеральний секретар Альянсу, який у жовтні залишає посаду.

Читайте також: В США підозрюють Китай у торгівлі збагаченим ураном з Росії - Reuters

Він також попередив, що після вторгнення Росії в Україну у 2022 році Пекін, Москва, Тегеран і режим Кім Чен Ина в Північній Кореї "дедалі тісніше координують свої дії".

Столтенберг підтвердив, що Москва передає Китаю новітні технології після того, як офіційні особи у Вашингтоні заявили, що Росія надає Пекіну передові підводні човни та ракети.

Читайте також: Китай відновлює воєнно-економічну потужність Росії для війни з Україною: Bloomberg

"Китай підтримує військову економіку Росії, і Китай постачає компоненти, мікроелектроніку, мікропроцесори, які Росія використовує для створення ракет і бомб, які вона використовує в Україні", — сказав він.

Раніше Альянс назвав Китай "вирішальним чинником війни Росії проти України" через його так зване "безмежне" партнерство та широкомасштабну підтримку оборонно-промислової бази Росії. Натомість речник міністерства закордонних справ КНР Лінь Цзянь назвав твердження Альянсу "упередженими та провокаційними" та назвав їх "пережитком холодної війни".