UA / RU
Підтримати ZN.ua

Моравецький виступив у Європарламенті, звинувативши Німеччину у європейській газовій кризі

Натомість йому приписали намагання уникнути дебатів щодо рішення польського Конституційного Суду.

Кілька днів тому віцепрезидент Єврокомісії Віра Юрова заявила, що Польща своїм поданням до Конституційного суду про пріоритет національного законодавства над європейським може "почати руйнувати" блок. Про це повідомляє передає Reuters.

Після цього у Німеччині зазначили, що Варшава своїм рішенням "підігрує Росії".

У Польщі на це вже відреагували, нагадавши про "Північний потік-2". Так прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький звинуватив Німеччину в підвищенні цін на газ в Європі через рішення підтримати реалізацію російського газопроводу. 

"Ви ж будуєте Північний потік-2. І ви несете відповідальність за стрибок цін на газ", - сказав Моравецький під час виступу в Європарламенті, інформує "Інтерфакс Україна"

Натомість голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен звинуватила польського прем'єра в намаганні уникнути дебатів.

"Якщо говорити про Північний потік-2, то в тому, що стосується аргументів, то ви не стаєте переконливіше. Не намагайтеся піти від теми дебатів", — сказала вона.

Читайте також: Не допустимо виходу Польщі з Євросоюзу — Туск

Агентство AP пише, що деякі противники націоналістичного уряду Польщі побоюються, що рішення суду поставило країну на шлях можливого Polexit або ж виходу Польщі з ЄС, як це зробила Велика Британія з Brexit. Уряд засуджує тих, хто поширює цю ідею, яку він називає "фейковою новиною". 

Детальніше читайте в статті Олександра Шевченка "Чи зруйнує чи Польща ЄС?".