UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдова виходить із Співдружності Незалежних Держав

Глава парламенту доручив розробити відповідні документи.

Республіка Молдова розпочала процедуру виходу із Співдружності Незалежних Держав (СНД) - політичної, економічної та військової організації, створеної з ініціативи Російської Федерації з початку 1990-х років.

Глава однопалатного парламенту Молдови Ігор Гросу доручив юристам підготувати документи, спрямовані на вихід Кишинева з угоди про членство у СНД. Він додав, що цьому рішенню передували консультації з політиками на найвищому державному рівні та з народом. Він додав, що громадські консультації супроводжувалися переговорами з депутатами від правлячої Партії дії та солідарності (ПДС) та з президентом країни Майєю Санду.

"СНД ось уже двадцять із лишком років є фасадним органом, який не приймає жодних спільних рішень, так само як і різні резолюції, що приймаються цією організацією, не мають обов'язкової сили. Це радше клуб, який нагадує нам про те, що колись існував Радянський Союз", - розповів доктор Адам Еберхардт в ефірі "Польського радіо 1".

"Досі існував певний канал діалогу з Москвою, спосіб зустрічі президентів центральноазіатських республік з Путіним. Молдова відкидає це, хоча важливіші вимірні речі, тобто зниження енергетичної залежності", - наголошує експерт.

Читайте також: Імпорт агропродукції: Молдова офіційно попередила Україну про свою позицію

Молдавани не завжди були налаштовані антиросійською. Дослідження показують, що довіра до Володимира Путіна у 2014-2021 роках була на рівні 50-65 відсотків, а зараз з початку року впала до 35-38 відсотків. - Багато в чому це результат російсько-української війни та того, що молдавани злякалися цієї війни та агресивної політики Росії, – вважає Еберхардт. - Я думаю, що погіршення російських показників також є наслідком рішення щодо обмеження мовлення російського телебачення у Молдові. Протягом багатьох років це було фактично основним телебаченням, яке дивилися молдавани, і це посилювало вплив російської пропаганди, вважає Адам Еберхардт.

Гросу заявив, що членство Молдови в СНД, до якого вона належала з 1994 року, більше не захищає країну від економічного ембарго та ворожих дій Росії, «вжитих проти незалежності та суверенітету Молдови». У свою чергу Кишинів нещодавно заявив, що отримав дані розвідки, що свідчать про те, щоКремль хотів здійснити державний переворот і військову операцію, у тому числі захопити аеропорт у столиці Молдови.