UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдова очищає інформаційний простір від присутності РФ: заблоковано ще п'ять сайтів

Кишинів вважає, що заблоковані ресурси завдають шкоди національній безпеці

Молдова серйозно взялася за очищення свого інформаційного простору від російської дезінформації. Служба інформації та безпеки (СІБ) Молдови зобов'язала інтернет-провайдерів заблокувати ще п'ять сайтів. Серед них два російські ресурси та сайти, які пов'язані з інтернет-телеканалом MD24, повідомляє Newsmaker.

Читайте також: РФ намагається підкупити виборців у Молдові, щоб вони голосували проти вступу до ЄС — Politico

Про припис СІБ повідомив 3 жовтня найбільший мобільний оператор Молдови Orange. У прес-релізі компанії йдеться, що запит надійшов 2 жовтня. Служба інформації та безпеки зобов'язала заблокувати два сайти інтернет-телеканалу MD24 (moldova24.online та pwa.moldova24.online), який пов'язаний із олігархом Іланом Шором.

Окрім цього, правоохоронці зобов'язали інтернет-провайдерів заблокувати сайти двох російських ресурсів. Це відеохостинг RUTUBE (rutube.ru) та блог-платформа «Дзен» (yandex.ru та dzen.ru).

Раніше в мережі з'явився цілодобовий інтернет-телеканал новин MD24, присвячений Молдові. На каналі просувають політиків, наближених до Ілана Шора, засудженого в Молдові і зараз у Москві. Телеведучі каналу — громадяни Молдови, але, зважаючи на все, контент створюють у Росії.

Як порахував ресурс Настоящее время, наприкінці вересня 2024 року молдавські провайдери заблокували сайти таких російських ЗМІ, як РІА Новини, "РІА Новини Крим", "Кримська газета", "Крим24", а також портал призначеного Росією "Держради Криму", "Незалежну газету" та місцеве видання Nuacum.eu. У Кишиневі заявили, що заблоковані інформаційні ресурси завдають шкоди національній безпеці Молдови.

У жовтні 2023 року СІБ Молдови оголосила про блокування 22 російських ресурсів, серед яких сайти "Першого каналу", НТВ, телеканалу RT та телекомпанії "Мир". 30 жовтня список поповнили 14 ресурсів, включаючи сайти інформагентств ТАРС та "Інтерфакс", "Російської газети", "Комсомольської правди", "Аргументів та фактів", "Московського комсомольця".

Відразу після початку повномасштабного вторгнення Росії до України Служба інформації та безпеки Молдови заблокувала у країні сайт "Sputnik Молдова". Причиною блокування стало те, що видання може поширювати "дезінформацію, яка стосується національної безпеки". Сьомого березня 2023 року влада Молдови також обмежила доступ ще до п'яти сайтів державного російського інформагентства Sputnik.

Нагадаємо, у липні 2023 року The Insider та Jurnal TV опублікували розслідування про співробітників спецслужб у російському посольстві в Кишиневі. Після цього Молдова вислала із країни 45 дипломатів.

Читайте також: Молдова звинуватила РФ у спробах вплинути на референдум щодо вступу в ЄС

Законодавці Молдови ухвалили рішення, що 50% закордонної продукції, яка транслюватиметься на тому чи іншому телеканалі має припадати на країни ЄС, США та учасниць вищезгаданої Європейської конвенції. Росія цей міжнародний документ не ратифікувала.

Таким чином, відтепер у Молдові зможуть транслювати лише розважальні передачі, фільми, музику та серіали виробництва Росії. Передбачається, що прийнятий закон допоможе зменшити вплив російської пропаганди на місцеве населення на тлі триваючої війни України проти РФ.