UA / RU
Підтримати ZN.ua

Могеріні вважає звіт по "Боїнгу" кінцем спекуляцій

Доповідь свідчить про те, що малайзійський "Боїнг" був збитий в Донбасі "Буком".

Звіт голландської Ради безпеки по катастрофи "Боїнга" в Донбасі є важливим кроком, щоб пролити світло на катастрофу рейсу.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікі Могеріні.

"У доповіді робиться висновок про те, що МН17 був збитий системою "Бук", інші варіанти виключаються. Крім того, доповідь визначає площу 320 квадратних кілометрів у Східній Україні, звідки була запущена ракета. Таким чином, звіт поклав кінець 15 місяцям спекуляцій щодо ряду ключових фактів, що стосуються катастрофи", - йдеться в заяві.

Могеріні також нагадала, що резолюція РБ ООН 2166 передбачає, що особи, які прямо або побічно відповідальні за катастрофу літака MH17, повинні бути притягнуті до відповідальності і постати перед судом.

"З цією метою Об'єднана слідча група почала кримінальне розслідування. Держави, які можуть допомогти в розслідуванні та судовому переслідуванні винних, повинні повною мірою співпрацювати з кримінальним розслідуванням, яке триває", - наголошується в заяві.

Сьогодні відбулася презентація доповіді Ради безпеки Нідерландів, згідно з яким літак рейсу MH17 був збитий ЗРК "Бук" російського виробництва. У той же час, в доповіді не названі відповідальні за запуск цієї ракети.

Як відомо, у липні Росія заблокувала резолюцію Ради безпеки ООН про трибуналі у "Боїнгу", ставши єдиною країною проголосувала проти. Ще три країни (Китай, Венесуела і Ангола) утрималися. Інші держави, які підтримали ідею трибуналу, висловили глибоке розчарування таким рішенням Росії, а деякі країни різко засудили спроби Росії "сховатися" за правом вето.