UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародний суд ООН частково задовольнив позов Ірану до США у справі про конфісковані активи

США заморозили і конфіскували кошти Центробанку та компаній Ірану для компенсацій жертвам вибуху американської військової бази в Лівані в 1983 році.

Міжнародний суд ООН частково задовольнив позов Ірану проти США у справі про заморожування активів його Центробанку. Тепер Вашингтон повинен виплатити компенсацію, розмір якої буде визначено пізніше. Про це повідомляє Reuters.

Ідеться про активи Центробанку Ірану та низки іранських компаній, які Верховний суд США вирішив заморозити і конфіскувати для виплати компенсацій 241 жертві вибуху військової бази з американськими миротворцями в Лівані в 1983 році, за що США поклали відповідальність на Іран.

Читайте також: США запровадили нові санкції проти іранських чиновників за придушення протестів  

Іран подав до суду на США 2016 року та стверджував, що рішення суду США є порушенням договору 1955 року про дружбу між країнами. Судді погодилися з доводами Ірану про те, що США порушили свої зобов'язання за низкою пунктів Договору.

США вирішили вийти з цього Договору у 2018 році. Проте суд ООН постановив, що на момент заморожування активів іранських комерційних компаній та організацій договір діяв, а отже, США порушили свої зобов'язання.
Тепер США та Іран мають два роки, щоб домовитись про суму компенсації іранській стороні, а в разі провалу переговорів Суд ООН почне новий розгляд.

Водночас суд відмовив у задоволенні ключової вимоги Ірану, оскільки не має юрисдикції щодо заморожених активів Центробанку Ірану на $1,75 млрд, які перебувають у власності США. Банк не є комерційним підприємством, отже, його не захищено оскаржуваним договором, ідеться в постанові. У зв'язку з цим компенсація поширюватиметься тільки на заморожені активи деяких іранських компаній. Виплатити її американці зобов'язані протягом 24 місяців із моменту оголошення вироку.

Відтак обидві сторони в реакції на рішення Суду потрактували його як свою перемогу.

Читайте також: Іран може створити ядерну зброю за кілька місяців, якщо вирішить це зробити — Міллі

Нагадаємо, між США та Іраном наразі відсутні дипломатичні відносини. Їх розірвали в 1980 році, після Ісламської революції.

У 2021 році країни провели обмін ув'язненими: американського дослідника китайського походження Сіюе Вана, звинуваченого владою Ірану в шпигунстві, відпустили на волю в обмін на визволення іранського вченого, професора Массуда Солеймані, арештованого в США. І нещодавно анонсували ще один обмін ув’язненими.