UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародна реакція на напад Росії на Україну: основні заяви

Після нападу Росії на Україну 24 лютого відбулася перша реакція міжнародного співтовариства. Президент США Джо Байден заявив, що Росія обрала військовий варіант розвитку подій щодо України і вона нестиме відповідальність за наслідки цих дій.

«Тільки Росія несе відповідальність за те, що принесуть ці дії, і Сполучені Штати, їхні союзники та партнери відповідатимуть єдиним і рішучим чином. Світ притягне Росію до відповідальності», - йдеться у поширеній Білим домом заяві Байдена.

За його словами, він зустрінеться в четвер з лідерами країн G7, а потім виступить перед американським народом, щоб оголосити про подальші наслідки, які чекають на Росію з боку Сполучених Штатів та його союзників і партнерів. Байден зазначив, що Вашингтон координуватиме дії з союзниками по НАТО, «щоб забезпечити рішучу, єдину відповідь на будь-яку агресію проти Альянсу».

Із засудженням агресії Росії проти України виступив і Лондон. "Рішуче засуджую неспровоковану атаку", Росії в Україні, написала у Твіттері глава МЗС Великобританії Ліз Трасс. За її словами, Сполучене Королівство працюватиме з партнерами, щоб відреагувати на дії РФ щодо України: «Ми — з Україною і працюватимемо з міжнародними партнерами над тим, щоб відповісти на цей жахливий акт агресії».

У свою чергу, засудив дії РФ та генсек НАТО Єнс Столтенберг. «Рішуче засуджую неспровоковану та віроломну атаку Росії на Україну. Атака ставить під загрозу життя численних людей», - зазначив він у заяві.

«Це серйозне порушення міжнародного права, загроза євроатлантичній безпеці. Закликаю Росію негайно припинити військові дії, дотримуватися суверенітету та територіальної цілісності України», — заявив Столтенберг. Він наголосив, що союзники щодо НАТО проведуть зустріч, щоб обговорити цю ситуацію.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Європейська Рада має схвалити максимально жорсткі санкції проти РФ. «Ми маємо негайно реагувати на злочинну агресію Росії щодо України. Європа та вільний світ мають зупинити Путіна. Сьогоднішня Європейська Рада має схвалити максимально жорсткі санкції. Наша підтримка України має бути реальною», - написав Моравецький у Twitter у четвер.