UA / RU
Підтримати ZN.ua

Між США та Росією відбувається обмін, звільнять Гершковича та Вілана

Очікується, що Кремль може звільнити близько двадцяти осіб, засуджених в РФ. 

В рамках великого обміну полоненими зі США Росія звільнила репортера Wall Street Journal Евана Гершковича та колишнього морського піхотинця США Пола Вілана, повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела, знайомі із питанням.

«Чоловіки прямують до місць призначення за межами Росії. США та їхні союзники повернуть ув’язнених до Росії, яких вони утримують згідно з угодою», - заявляє видання із посиланням на анонімних інформаторів.

Також Кремль звільнив дисидента Володимира Кара-Мурзу, якого у квітні минулого року засудили до 25 років ув’язнення за державну зраду та інші звинувачення за критику російського вторгнення в Україну.

Кореспондента WSJ Евана Гершковича засудили в Росії до 16 років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві на користь ЦРУ. Його затримали у березні 2023 року начебто під час збору секретної інформації про роботу оборонного підприємства "Уралвагонзавод" у Свердловській.

Що ж стосується колишнього військового США  Пола Вілана, то його утримують в Росії під арештом з грудня 2018 року. Напередодні він приїхав до Москви на весілля товариша по службі.  У червні 2020 року російський суд  визнав Вілана винним у шпигунстві та засудив його до 16 років колонії суворого режиму. Російське обвинувачення стверджувало, що з 2007 року він приїжджав до Росії для збору секретної інформації та вербування співробітників ФСБ та Міноборони.

Російський Telegram-канал Mash у свою чергу пише, що в Калініграді уже відбувся перший етап обміну ув'язненими із заходом. Звідти повернувся літак Ан-148 льотного загону «Росія», який раніше використовувався для обміну ув'язненими. Після двогодинної стоянки лайнер із номером РА-61727 попрямував у бік Мурманська.

Під час цього етапу Росії були видані Артем та Анна Дульцеви, засуджені у Словенії на 19  місяців у справі у шпигунстві.

Загалом очікується, що Росія може видати від 20 до 30 російських політичних в'язнів та журналістів в обмін на своїх розвідників та агентів. Зокрема серед імовірних учасників обміну називались російські опозиціонери Володимир Кара-Мурза та Ілля Яшин.

Американський телеканал CBS повідомляє, що обмін відбудеться між Росією, США, Німеччиною та трьома іншими західними країнами. Участь в ньому візьмуть 24 людини. Зокрема, джерела каналу повідомили, що серед звільнених із Росії буде також журналістка Алсу Курмашева.

Натомість серед громадян Росії, яких передадуть Москві, буде засуджений за до довічного ув’язнення за вбивство у Німеччині колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі Вадим Красіков.