UA / RU
Підтримати ZN.ua

Між США та їх ключовим союзником на Близькому Сході зростає напруженість

Чи зм'якшиться Ізраїль перед Вашингтоном на тлі постійних чвар з арабською коаліцією і зростаючої загрози з боку союзника Москви – Ірану?

Схоже, між ключовими союзниками на Близькому Сході Ізраїлем та США зростає напруженість. Прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу відповів на різку критику з боку президента Джо Байдена щодо спірного плану судової реформи його уряду, заявивши, що його країна є суверенною і прийматиме власні рішення. 

Читайте також: Через протести Нетаньяху може призупинити судову реформу та не хоче іти з посади: що відбувається в Ізраїлі

Останній і найсерйозніший спалах у двосторонніх відносинах — які повільно погіршувалися після повернення Нетаньяху на посаду три місяці тому на чолі найправішого уряду в історії Ізраїлю — стався у вівторок, коли Байдена запитали про стан ізраїльської демократії і заплановані прем'єр-міністром зміни в судовій системі, пише The Times of  Israel.  

Президент відповів, що він сподівається, що Нетаньягу «відійде» від свого чинного законодавства про судову реформу, і що він «дуже стурбований» станом ізраїльської демократії. «Вони не можуть продовжувати цей шлях. Сподіваюся, прем’єр-міністр діятиме… щоб знайти якийсь справжній компроміс».

Читайте також: The Economist: Нетаньяху втратив ауру своєї непереможності

Байден також сказав рішуче «ні», коли його запитали, чи запросить він Нетаньягу до Білого дому, додавши: «Не найближчим часом».

Нетаньягу зі свого боку сказав, що він цінує дружбу Байдена і підкреслив, що американсько-ізраїльський альянс «непорушний» і може подолати розбіжності. Прем'єр-міністр сказав, що його уряд намагається виправити  дисбаланс влади між трьома гілками влади Ізраїлю, але намагається зробити це за допомогою якомога ширшого консенсусу.  Але завершив, відкинувши Байдена, сказавши, що «Ізраїль є суверенною країною, яка приймає свої рішення згідно з волею свого народу, а не на основі тиску з-за кордону, в тому числі з боку найкращих друзів».

Читайте також: В Ізраїлі оголосили масштабний страйк із вимогою зупинити судову реформу

Розрив зі США поставить Ізраїль під загрозу з боку Ірану 

Коли тижні тихого дипломатичного тиску вилилися в рідкісну відкриту суперечку між союзниками, опоненти пана Нетаньягу в Ізраїлі звинуватили його в тому, що він ставить під загрозу давні та критичні відносини зі Штатами таким чином, що може зашкодити здатності країни протистояти серйозним викликам безпеці, включаючи ядерні амбіції Ірану, йдеться в матеріал The New York Times. 

Холодная війна на Близькому Сході, що перманентно перетікає у гарячі фази, тягнеться вже роками. 

Читайте також: Прем'єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху звільнив міністра оборони

 Судова реформа Нетаньягу – наймасштабніша криза десятиліття

Права коаліція на чолі з Нетаньяuу намагалася посилити політичний контроль над Верховним судом Ізраїлю, спровокувавши наймасштабнішу внутрішню кризу в країні за десятиліття.

«Вони не можуть продовжувати цей шлях — я начебто чітко це сказав», — сказав пан Байден. «Сподіваюся, прем’єр-міністр діятиме таким чином, щоб він міг спробувати виробити якийсь справжній компроміс, але це ще належить побачити».

Читайте також: Нестабільність Ізраїлю має значення для США – CNN

Судова реформа розділила країну на тих, хто вважає це захопленням влади правлячою більшістю, що знищить  демократію, і тих, переважно правих, які вже давно вважають Верховний суд надмірно активним і хочуть надати більше повноважень обраному законодавчому органу.