UA / RU
Підтримати ZN.ua

Місія Меркель для головування Німеччини в ЄС: "Зроби Європу знову сильною"

Німеччина хоче, щоб ЄС краще захистив себе від пандемії, більше координував свою політику в галузі охорони здоров'я та погодив механізм загального управління кордонами.

Німеччина-ЄС

Канцлер Ангела Меркель прагне зміцнити розділений Європейський Союз і допомогти його сильно постраждалій економіці оговтатися від пандемії коронавирусу, під час головування Німеччини в блоці з 27 членів , що починається у середу, повідомляє Reuters.

Критики в останні три місяці піднімали питання про майбутнє блоку, коли закриваються національні кордони, і кожна держава вдається, принаймні на початковому етапі, до національної безпекової політики по боротьбі з COVID-19, який убив більше 100,000 чоловік в ЄС.

Меркель, яка допомогла ЄС впоратися з борговою і кризою мігрантів, наголосила на необхідності солідарності в подоланні кризи COVID-19.

"Під час головування Німеччини в ЄС ми зробимо все від нас залежне, щоб разом впоратися з цим завданням на перспективу і знову зробити Європу сильною", - заявив уряд в проекті своєї шестимісячної програми головування від 8 червня.

Оскільки Європа переживає найглибший спад з часів Другої світової війни, вона повинна спочатку домовитися про багаторічний бюджет в розмірі понад 1 трлн євро (1,12 трлн дол), а також про пропозиції Європейської комісії з відновлювального фонду для відновлення найбільш постраждалих економік, особливо Італії і Іспанії на саміті 17-18 липня.

Це нелегке завдання.

Даніела Шварцер, директор зовнішньополітичного аналітичного центру DGAP, сказала, що кризи в галузі охорони здоров'я та економіки, ймовірно, збільшать соціальну і політичну напруженість і внутрішні розбіжності.

"Тим не менш, Берлін повинен допомогти зробити 2020 рік роком, в якому країни ЄС згуртуються", - сказала вона, додавши, що відновлення економіки має сприяти серйозним перетворенням в області цифровізації і зеленої політики в рамках європейських проектів.

Німеччина також хоче, щоб ЄС краще захистив себе від пандемії, більше координував свою політику в галузі охорони здоров'я та погодив механізм загального управління кордонами.

Також на порядку денному з'ясування майбутніх відносин з Великобританією після Brexit, тим більше, що Лондон відкидає будь-яке продовження переговорів про торгову угоду після 2020 року.

Відносини з Пекіном, в тому числі успіхи в інвестиційній угоді між ЄС і Китаєм, також вимальовуються. Міністр закордонних справ Хейко Маас заявив в понеділок, що саміт ЄС-Китай в Лейпцигу, який був скасований, повинен бути перенесений якомога швидше.

ЄС також стурбований зростаючою напруженістю між Китаєм і Сполученими Штатами, які під керівництвом президента Дональда Трампа і його порядку денного "Америка перш за все" виявилася дивним і часто критичним союзником для Європи.

Читайте також: Німеччина готується відповісти США на санкції по Північному потоку-2

Раніше повідомлялося, що Україна залишається в числі пріоритетів головування Німеччини в Раді Європи. Київ розраховує на продовження євроінтеграції в цей період.

Нагадаємо, що Ангела Меркель заявила, що " Росія створить нам клопоту під час головування Німеччини в ЄС ".