UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінський суд визнав законним рішення про утримання Колеснікової під вартою

Засідання пройшло в закритому режимі, слухачів і журналістів пустили тільки на оприлюднення рішення.

Член президії Координаційної ради білоруської опозиції Марія Колесникова залишиться під арештом до початку листопада. Таке рішення прийняв Мінський міський суд, визнавши законним рішення суду про застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, передає "Інтерфакс-Україна".

"Скаргу адвоката Козак на постанову судді Партизанського району Мінська про скасування стосовно Марії Колеснікової постанови про запобіжний захід у вигляді взяття під варту залишити без задоволення", - оголосила суддя.

Відзначається, що засідання пройшло в закритому режимі, слухачів і журналістів пустили тільки на оприлюднення.

Крім того, відомо, що в засіданні Колесникова не брала участь, однак був присутній її адвокат Олександр Пильченко.

Після засідання адвокат не виключив, що подасть наглядову скаргу до вищої інстанції.

За словами її батька, Колеснікова не скаржиться на умови утримання.

"Вона відчуває себе непогано, не скаржиться на умови. Зазначає, що лікарі уважно до неї відносяться. Ми передали їй ліки - у неї була алергічна реакція на пил", - сказав Колесніков.

Читайте також: «Не бійтеся бути вільними»: Колеснікова записала звернення до білорусів

З 9 вересня Марія Колеснікова, яку 7 вересня намагалися вивезти з Білорусі, знаходиться в СІЗО, вона проходить підозрюваною у кримінальній справі про «спробу захоплення влади» - ст. 361 КК Білорусі.

Колеснікова вимагала від Слідчого комітету відкрити справу проти співробітників КДБ, МВС і ГУБОПіК, які, за її словами, під час затримання погрожували їй вбивством.

Колеснікову, а також адвокатів Іллю Салея і Максима Знака утримують під вартою в якості обвинувачених за ч. 3 ст. 361 КК "Заклики до дій, спрямованих на шкоду зовнішньої безпеки Республіки Білорусь, її суверенітету, територіальної недоторканності, національної безпеки і обороноздатності". Білоруські правозахисні організації визнали їх політв'язнями.

Також представниць білоруської опозиції Марію Колеснікову, Світлану Тихановську і Вероніку Цепкало номінували на премію Сахарова, яку присуджує Європарламент.