UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони Тайваню другий день поспіль фіксує китайські повітряні кулі біля острова

Тайбей ще з минулого року скаржиться на китайські аеростати, Пекін заявляє, що це цивільні літальні апарати.

Міністерство оборони Тайваню заявило в неділю, 11 лютого, що виявило вісім китайських повітряних куль, які перетнули Тайванську протоку за попередню добу, з яких п'ять пролетіли над островом. Тайбей другий день поспіль фіксує повітряні кулі Китаю, повідомляє Reuters.

Читайте також: Союзник Тайваню Гватемала обдумує торговельні зв'язки з Китаєм

У своєму щоденному звіті про військову активність Китаю Міністерство оборони Тайваню повідомило, що помітило першу повітряну кулю в суботу, 10 лютого, вранці, а останню - в середині дня.

Вісім куль Міноборони острова зафіксувало також у п'ятницю, 9 лютого. 

П'ять з них перетнули північну і центральну частину Тайваню.

Минулого місяця уряд Китаю відкинув неодноразові скарги Тайваню на повітряні кулі, заявивши, що вони призначені для метеорологічних цілей.

Читайте також: Філіппіни збільшать військову присутність на островах поблизу Тайваню

Тайвань, який Пекін вважає своєю територією, попри рішучі заперечення уряду в Тайбеї, з грудня минулого року скаржиться на китайські повітряні кулі, називаючи їх загрозою авіаційній безпеці, а також спробою вести “психологічну війну”.

Можливість використання Китаєм повітряних куль для шпигунства стала глобальною проблемою в лютому минулого року, коли США збили, як вони стверджували, китайську повітряну кулю для спостереження. Пекін стверджував, що це був цивільний літальний апарат, який випадково збився з курсу.