UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони Японії планує запит на рекордний бюджет на 2025 фінансовий рік — Kyodo

Токіо збільшує оборонні витрати на тлі посилення викликів безпеці. 

Міністерство оборони Японії планує зробити запит на рекордний бюджет у розмірі понад 8 трильйонів єн (54 мільярди доларів США) на 2025 фінансовий рік (починається в квітні наступного року), включаючи розгортання безпілотників для кращого захисту віддалених островів на тлі посилення військової активності Китаю. Про це повідомляє Kyodo, посилаючись на джерела.

Читайте також: ВМС Філіппін і Японії провели перші двосторонні навчання у спірних водах Південно-Китайського моря

Такий запит перевищуватиме рекордні 7,9 трильйона єн початкового бюджету на 2024 фінансовий рік, який триватиме до березня наступного року.

Очікуваний запит міститиме витрати на придбання ударних безпілотників для захисту безпеки південно-західного ланцюга островів Нансей, який є стратегічно важливим, адже розташований близько до Тайваню.

Японія значно збільшила оборонний бюджет після того, як уряд пообіцяв виділити 43 трильйони єн протягом п'яти років до 2027 фінансового року.

Щорічні витрати країни на оборону були обмежені на рівні близько 1% валового внутрішнього продукту, або дещо більше 5 трильйонів єн. Але згідно з трьома ключовими безпековими документами, оновленими в 2022 році на тлі зростання викликів, у тому числі з боку КНДР та Росії, уряд Японії поставив за мету майже подвоїти щорічні оборонні витрати до приблизно 2% ВВП протягом тих же п'яти років.

Читайте також: США, Японія та Південна Корея обговорили запуск механізму моніторингу санкцій ООН проти КНДР 

Повідомлялося, що Японія фундаментально змінила свою Стратегію національної безпеки. Детальніше про це розповідав Сергій Корсунський у статті “Прощавай, пацифізме: війна Росії проти України змушує Японію озброюватися”.