UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони Данії оголосило про нову допомогу Україні

Це вже 19-й пакет допомоги від Данії.

Данія надає Україні 19-й пакет допомоги, спрямований як на підтримку нагальних потреб України, так і на підтримку довгострокової розбудови обороноздатності Української держави. Про це повідомило Міністерство оборони Данії.

«Таким чином, пакет допомоги є поєднанням програми для фінансування значних коштів через українську оборонну промисловість, додаткового обладнання на підтримку наданих Данією винищувачів F-16 та поставок з власних запасів данського оборонного відомства», йдеться у пресслужбі відомства.

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен зазначив, що Україна все ще потребує значної військової підтримки через російську агресію, яка продовжується.

Читайте також: Данія дозволить Україні бити зі своїх F-16 по цілях на території РФ – глава МЗС

«Завдяки останньому пакету допомоги ми надаємо якомога більшу підтримку для забезпечення потреб України на полі бою тут і зараз. Але ми також маємо зобов'язання Данії у сфері безпеки підтримувати Україну протягом наступних 10 років. Тому ми створили данську модель для пожертв через українську оборонну промисловість, яка допоможе наростити українське виробництво військової техніки в короткостроковій і довгостроковій перспективі», – додав Троельс Лунд Поульсен.

На сайті Міноборони Данії вказано, що 19- й пакет допомоги передбачає укладення низки різних угод з союзниками щодо закупівель і поставок з боку оборонної промисловості країн-членів НАТО. 

Читайте також: ATACMS, надані Україні, становлять загрозу лише для 16% російських територій у зоні ураження – ISW знає чому: карта

«В рамках останніх двох пакетів допомоги було зарезервовано загалом 1,2 млрд данських крон (понад 172 млн доларів – ред.) для пожертв через закупівлі в українській оборонній промисловості. Дев'ятнадцятий пакет пожертв дозволяє виділити 1,2 мільярда данських крон таким чином, щоб Міністерство оборони могло швидко задовольнити потреби України. Очікується, що перший проєкт буде розпочато влітку», – додали в Міноборони. 

Раніше повідомлялося, що Україна та Данія підписали меморандум про закупівлю озброєння в українських виробників. За словами міністра оборони Рустема Умєрова, Данія стала першою іноземною країною НАТО, яка інвестуватиме свої кошти у виробництво озброєння на території України.