UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мін'юст США не призначатиме спецпрокурора у справі Байдена-молодшого

Гантера Байдена підозрюють в ухиленні від сплати податків, зокрема під час роботи в українській Burisma.

Міністерство юстиції США не призначатиме спецпрокурора для розслідування справи щодо сина обраного президента США Джо Байдена, повідомив генеральний прокурор Вільям Барр.

Байдена-молодшого підозрюють в ухиленні від сплати податків під час роботи в зарубіжних компаніях, включно з тими, котрі розташовані в Китаї.

«Я не маю наміру призначати спеціального прокурора для розслідування щодо Гантера Байдена», - підкреслив Барр у розмові з журналістами.

За даними AP News, справу щодо Гантера Байдена було відкрито в 2018 році. Слідчі вивчали, чи порушив Байден-молодший американські податкові закони і закони про відмивання грошей, співпрацюючи із закордонними країнами.

І активізувались у грудні 2020-го, коли Мін'юст запросив інформацію про діяльність Гантера Байдена в двох десятках компаній, включно з українською Burisma.

Так звана «справа «Бурісма»» використовувалася командою президента Дональда Трампа для дискредитації основного конкурента в розпал виборчої кампанії. Прихильники Трампа стверджували, що увійти до ради директорів компанії Байдену-молодшому допомогла посада батька - віце-президента в адміністрації президента Барака Обами.

Сам Байден не планує обговорювати справу щодо сина з кандидатами на посаду генерального прокурора. Вільям Барр має піти у середу, 23 грудня, пише «Інтерфакс-Україна».

«Це буде прерогативою майбутнього генерального прокурора і його команди - вирішувати, як проводити будь-яке розслідування», - зазначила речниця президента Джен Псакі.

Читайте також: Український бізнесмен збрехав про зв'язки з Хантером Байденом на прохання людини Фірташа – Times of London

Нагадаємо, в липні 2019 року відбулася телефонна розмова президентів України та США Володимира Зеленського і Дональда Трампа. Як згодом стверджував один із присутніх при розмові, Трамп тиснув на Зеленського, вимагаючи почати розслідування щодо Байдена і компанії Burisma в обмін на військову допомогу США.

Свідчення інформатора стали підставою для початку процедури імпічменту Дональда Трампа, однак 45-му президенту США вдалося зберегти посаду до виборів 3 листопада.

У травні 2014 року Гантер Байден став членом ради директорів Burisma Limited. Його батько тоді був віце-президентом США. Прихильники Трампа стверджують, що призначення Гантера Байдена вплинуло на зовнішню політику Сполучених Штатів щодо України.

Компанія була заснована ексміністром екології та природних ресурсів України Миколою Злочевським.