UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністри оборони "П'яти очей" виступили на захист правил існуючого світового порядку

Ці країни підтримують спільну глобальну систему технічної розвідки

Міністри оборони країн розвідувального альянсу "П'ять очей", куди входять Австралія, Канада, Нова Зеландія, Велика Британія і США, провели зустріч у форматі відеозв'язку 22-23 червня. Вони випустили спільну заяву, в якій заявили про прихильність збереженню і захисту світового порядку.

В документі, який поширив уряд Британії, зазначається, що "міністри підтвердили свою прихильність розвитку співробітництва в області оборони та безпеки з питань, що становлять спільний інтерес, в цілях підтримки та захисту стабільного, заснованого на правилах світового порядку, який все частіше ставиться під сумнів".

Також міністри оборони країн "П'яти очей" визнали роль регіональних партнерів та інститутів у формуванні глобального і по всьому Індо-Тихоокеанському регіону стабільного і безпечного, економічно сталого співтовариства, в якому дотримуються суверенні права всіх держав.

Міністри обговорили нові можливості для партнерів "П'яти очей" для подальшого зміцнення своїх відносин, підвищення стійкості, розв'язання проблем міжнародних правил і норм та розвитку співпраці з ключовими напрямками в середовищі, яку вони назвали "все складнішою".

Нагадаємо, що ще в травні про розширення "Великої сімки" коштом всіх "П'яти очей" говорили представники адміністрації США.

Читайте також: Ляшко: Якби не карантин, в Україні було б 180 тисяч хворих на COVID-19

Детальніше про те, чи відновиться "Велика вісімка" з участю Росії, читайте в статті Олексія Їжака "Російські вісімки на полях історії для ZN.UA.