UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр військового кабінету Ізраїлю Ганц залишив уряд Нетаньяху

Бені Ганц оголосив про свій вихід з органу з надзвичайних ситуацій.

Ключовий член військового кабінету Ізраїлю залишив уряд прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху в неділю, посиливши внутрішній тиск на ізраїльського лідера на тлі війни в секторі Газа.

Бені Ганц, колишній ізраїльський генерал і міністр оборони, оголосив про свій вихід з органу з надзвичайних ситуацій після того, як йому не вдалося отримати післявоєнний план для сектору Газа, схвалений Нетаньяху.

Очікується, що його звільнення не призведе до повалення уряду, коаліції, що включає релігійні та ультранаціоналістичні партії, але він стане першим політичним ударом по Нетаньяху через вісім місяців після початку війни в Газі проти палестинських бойовиків ХАМАС.

«Нетаньяху заважає нам досягти справжньої перемоги. Ось чому сьогодні ми залишаємо надзвичайний уряд із важким серцем», - сказав Ганц, передає France 24.

Читайте також: У ЄС засудили ізраїльську операцію зі звільнення заручників у Секторі Гази

Прем'єр-міністр Ізраїлю відповів за кілька хвилин, сказавши: «Бенні, зараз не час відмовлятися від битви – зараз час об'єднати сили».

У суботу, за кілька годин після того, як ізраїльські сили звільнили чотирьох заручників із Гази, Нетаньяху закликав Ганца не йти у відставку.

Ганц, якому в неділю виповнилося 65 років, вважається фаворитом на формування коаліції у разі повалення уряду Нетаньяху та призначення дострокових виборів.

Минулого тижня його центристська партія «Національна спілка» представила законопроект про розпуск Кнесету, парламенту Ізраїлю та проведення дострокових виборів.

Колишній командувач армії, один із головних суперників Нетаньяху до приходу у військовий кабінет, неодноразово закликав Ізраїль досягти угоди, що забезпечує звільнення всіх заручників і зробивши це «пріоритетом».

Після тижневого припинення вогню в листопаді, в результаті якого було звільнено десятки заручників, Ізраїль не зміг досягти будь-якої подальшої угоди і продовжив свою запеклу військову кампанію в секторі Газа.

"Очевидно, що Ізраїль не зробив це своїм пріоритетом, тому це був свого роду перший великий прорив, коли Ганц дав зрозуміти, що він піде", - сказав політолог Майрав Зонсейн.

Хоча уряду Нетаньяху немає жодної загрози розпаду, відхід Ганця справді призведе до втрати єдиного «помірного елемента», який був у спільній коаліції, сказала вона.

"У Нетаньяху залишаться тільки вкрай праві міністри, і ще невідомо, яку роль вони відіграватимуть".

Один із них, міністр національної безпеки Ітамар Бен Гвір, негайно вимагав увійти до військового кабінету замість Ганца.

Нетаньяху також перебуває під тиском з боку своїх вкрай правих союзників по коаліції, які пригрозили залишити уряд, якщо він погодиться на угоду зі звільнення заручників, намічену президентом США Джо Байденом минулого місяця.

Бен Гвір і міністр фінансів Бецалель Смотрич наполягають на тому, що уряд не повинен вступати в будь-яку угоду і продовжувати війну доти, доки не буде досягнуто кінцевої мети знищення ХАМАС.

Коаліція править із незначною більшістю у 64 зі 120 місць в ізраїльському парламенті і залежить від голосів вкрай правих.

Війна в секторі Газа була спровокована нападом ХАМАСу 7 жовтня, внаслідок якого загинули 1194 особи, переважно мирні жителі.

За даними міністерства охорони здоров'я території, в результаті військового наступу Ізраїлю у відповідь у секторі Газа загинуло щонайменше 37 084 особи, у тому числі в основному мирні жителі.