UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністерка Трасс звернулася до колег по НАТО: «Епоха взаємодії з Росією закінчилася»

Потрібно відмовитися від застарілого походу до відносин з державою-агресором.

Міністерка закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс вважає, що зараз саме час переосмислити відносини з Росією.

«Епоха взаємодії із Росією закінчилася. Нам потрібен новий підхід до безпеки в Європі, заснований на стійкості, обороні та стримуванні», - наголосила Трасс, виступаючи перед колегами з країн-членів НАТО.

Міністерка також наголосила, що зараз не час для «заспокоєння агресора» – Росія не відмовляється від своїх планів і готує наступ на півдні та сході України.

«Зараз не час для хибного заспокоєння. Росія не відступає, вона перегрупує і передислокує свої сили, щоб ще сильніше натиснути зі сходу та півдня України», - заявила вона.

Трасс закликала колег визнати «загибель» основного акту НАТО-Росія 1997 року, в якому сторони декларували відданість співпраці.

«Настав час відкинути застарілий підхід до поводження з Росією. (…) Щоб НАТО залишався в авангарді глобальної безпеки, альянс має бути сміливим», - додала міністерка.

Щоб не допустити «вакуум безпеки» на своїх східних кордонах, альянс має переосмислити підтримку країн, які потрапили в павутину російського впливу: Грузії, Молдови, Швеції та Фінляндії, вважає вона.

Британська міністерка також закликала партнерів підтримати Україну зброєю та посилити санкції проти агресора, «рішуче й оперативно, щоб (російський диктатор Володимир) Путін зазнав поразки».

Трасс також повідомила, що працює над посиленням санкцій проти російських банків із колегами з «Великої сімки» (G7).