UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр оборони Польщі вважає, що ЛитПолУкрбриг буде готовим до операцій наступного року

Польський міністр оборони вважає, що спільна військова бригада трьох країн стане потужним сигналом для агресорів у Європі.

Литовсько-польсько-українська військова бригада буде готовою до виконання завдань вже наступного року. Про це, як повідомляє "Польське радіо", сказав міністр оборони Польщі Антоні Мацєревич після зустрічі зі головами оборонних міністерств Литви і України Юозасом Олекасом і Степаном Полтораком.

"Звіти, які ми отримали, свідчать про добре пророблену роботу, добру зіграність усіх трьох батальйонів та про високу вірогідність, а можливо навіть певність, що ця бригада досягне операційної готовності наступного року", - сказав Мацєревич.

При цьому польський міністр оборони нагадав, що бригада створена для виконання миротворчих місій ООН. Однак, на його думку, її утворення – це одна "із основних форм співпраці на східному фланзі НАТО", оскільки дві країни-учасниці Альянсу беруть участь у цьому військовому проекті.

"Ми теж розуміємо, що бригада є символом і дуже чітким сигналом для усіх, хто хоче підірвати мир в Європі. Тому ми теж надаємо великого значення якомога швидшому досягненню операційної готовності, а також діям, які здійснюються у рамках нашої співпраці", - сказав польський міністр, нагадавши про війну на Сході України.

Нагадаємо, що у вересні 2014 року було підписано угоду про створення багатонаціональної польсько-литовсько-української бригади ЛитПолУкрбриг. Документ підписали міністр оборони України, Польщі та Литви.

Очікується, що ЛитПолУкрбриг буде використовуватися для участі в операціях під егідою ООН, НАТО і ЄС. Головними завданнями бригади буде участь у міжнародних зусиллях по гарантуванню світу, поглиблення регіонального військового співробітництва та створення основи для створення на базі бригади бойової групи ЄС. Від України в бригаді будуть служити 545 військовослужбовців, від Литви – 350, від Польщі - до 3,5 тисяч чоловік. У склад керівництва ЛитПолУкрбриг увійшли 18 українських офіцерів.