UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр фінансів Естонії зажадав звільнити із займаної посади президента країни

Хельме назвав брехухою Керсти Кальюлайд.

Міністр фінансів Естонії Мартін Хельме назвав аргументи президента "райдужним політичним активізмом" і зажадав звільнити з посади Керсти Кальюлайд, що не підписала прийняті парламентом поправки до закону "Про дипломатичну службу", повідомляє газета Postimees.

"Вето на закони, що базується на політичних аргументах, не є одним з її прав", - сказав Хельме.

"Однак те, що вона постійно це робить, означає, що вона зловживає владою і порушує конституцію - вона повинна бути відсторонена від посади за ці дві речі", - вважає міністр фінансів.

"Оскільки вона робить це, прикидаючись, що причина не в політичній, а в конституційної перевірці, це робить її брехухою, що в політичній культурі настільки дорогих їй відкритих і терпимих товариств є причиною для відставки".

Глава держави відмовилася в четвер підписувати прийняті парламентом поправки в законопроект.

"Я не стану проголошувати поправки до закону" Про дипломатичну службу ", оскільки вони суперечать Конституції Естонської Республіки. Прошу парламент знову розглянути їх і привести закон у відповідність з нашою Конституцією", - заявила Кальюлайд.

Вона пояснила, що Конституції суперечить та частина закону, яка регулює соціальні гарантії, передбачені для подружжя перебувають на дипломатичній службі співробітників. Соціальні гарантії надаються в ньому тільки подружжю, які перебувають у шлюбі на підставі закону "Про сім'ю". Вони не поширюються на партнерів, зареєстрованих відповідно до закону "Про спільне проживання", що регулює відносини в одностатевих сім'ях.

Читайте також: Естонія, Латвія і Литва знімають обмеження на пересування між державами

Раніше повідомлялося, що глава української держави Володимир Зеленський і президент Естонської Республіки Керсти Кальюлайд під час телефонної розмови обговорили координацію зусиль в боротьбі з пандемією і пріоритетні сфери співпраці між країнами.