UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мільярдер Прохоров продає всі свої російські активи - ЗМІ

Бізнес Прохорова опинився під тиском після того, як він невдало сходив в політику.

Група "Онэксим" Михайла Прохорова шукає покупців на всі російські активи, які їй належать, пишуть "Ведомости".

При цьому одне з джерел видання розповіло про чутки, що продаж може бути пов'язаний з настирливою рекомендацією Кремля, але підтверджень цьому немає.

14 квітня, в день прямої лінії з Володимиром Путіним, ФСБ провела в структурах "Онэксима" обшуки. Центр громадських зв'язків ФСБ пов'язав їх з розслідуванням кримінальної справи, що стосується банку "Таврический", в якому у Прохорова 47,45% акцій. Але неофіційно федеральні чиновники і люди, знайомі з керівництвом "Онэксима", називали іншу причину – редакційну політику холдингу РБК, який опублікував кілька розслідувань про офшорні рахунки людей з оточення Путіна. Менше ніж через місяць після обшуків редакційне керівництво РБК пішов у відставку.

"Онэксим" володіє активами в гірничо-металургійній галузі (UC Rusal, "Уралкалий"), фінанси (страхова компанія"Согласие", банки "Ренессанс капитал", "Ренессанс кредит", МФК), енергетиці ("Квадра"), нерухомості (ОПИН), медіа (РБК, "Сноб"). Статки Прохорова Forbes оцінив в цьому році в 7,6 млрд доларів.

Керівники великих медіакомпаній розповідали після обшуків, що Прохоров шукає покупця і на РБК (в "Онэксима" 100%): вони трактували цей крок як вимушений, під тиском чиновників, яким не подобається редакційна політика холдингу.

Читайте також: Росія заборгувала будівельникам Керченського мосту 8 мільярдів рублів - ЗМІ

Бізнес Прохорова опинився під тиском вже після того, як він сходив в політику, вважає політолог Олексій Макаркін. У влади виникла ідея створити праву партію – і з'явився Прохоров з "Правим справою". Потім почалися протести 2011 році, він теж пішов на мітинги, його захопила інерція політичної активності. У 2012 році Путін не заперечував проти висунення Прохорова на виборах президента, але той отримав несподівано високу підтримку (7,98% голосів по Росії і 20,5% у Москві). Не розібравшись, що з цією підтримкою робити, Прохоров відійшов від політики, але РБК, який він придбав, почав працювати з ліберальною аудиторією – а держава вже взяла курс на консерватизм.