UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Мій номер не змінився»: Макрон все ще готовий говорити з Путіним про мир в Україні

Французький президент пояснив, за яких умов готовий прийняти телефонний дзвінок від Путіна.

Президент Франції Еммануель Макрон визнав, що все ще розглядає можливість переговорів з Владіміром Путіним, якщо це допоможе встановити стійкий мир між Україною і Росією.

У французького лідера були хороші робочі відносини з російським автократом до того, як Росія вторглася в сусідню країну в лютому 2022 року. Впродовж тижня перед російським нападом на Україну, дипломатичні зусилля Макрона не змогли відвернути війну. Але навіть після того він місяцями підтримував відкриту лінію зв'язку з російським президентом, - нагадує Associated Press.

Їхні дипломатичні та особисті зв'язки значно погіршилися, коли війна затягнулася. На початку цього року Макрон розглядав можливість позбавлення Путіна найвищої нагороди Франції - ордена Почесного легіону. У четвер під час прес-конференції наприкінці року журналіст французького каналу TF1 запитав Путіна про його погляди на Францію і Макрона.

Путін відповів: «У якийсь момент президент Франції припинив з нами відносини. Ми цього не робили, я цього не робив. Це зробив він. Якщо є інтерес, ми готові. Якщо його нема - переживемо».

Читайте також: Якщо війну "заморозять", через кілька років Росія нападе знову. Можливо, на НАТО — Кулеба

Виступаючи в Брюсселі наприкінці саміту, на якому лідери ЄС вирішили розпочати переговори про членство з охопленою війною Україною, Макрон заявив, що залишається відкритим до діалогу з Путіним щодо пошуку мирного рішення, якщо російський автократ звернеться до нього.

«Не я розпочав війну в односторонньому порядку, порушуючи договори, на які сам погодився. І не Франція вирішила вчинити воєнні злочини на півночі України, зробивши дискусії практично неможливими. Але ми повинні бути серйозними, тому у мене дуже проста позиція. Я не змінив свій номер», - сказав Макрон.

Він додав, що якщо Путін виявить бажання розпочати діалог, який може побудувати міцний мир, Франція готова допомогти.

«Якщо президент Путін має готовність до діалогу і серйозні пропозиції щодо просування вперед, виходу з конфлікту і побудови тривалого миру, тобто такого, який поважає міжнародне право, а отже, інтереси і суверенітет України, я прийму цей дзвінок», - сказав Макрон.

Читайте також: Макрон вважає, що зустріч Орбана з Путіним "може бути корисною"

Цього тижня Путін заявив, що миру не буде, поки Росія не досягне своїх цілей, які, за його словами, залишаються незмінними після майже двох років бойових дій.