UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ми вже 25 років намагаємося стримати імперіалізм Путіна діалогом і дипломатією - глава МЗС Литви

Наступна фаза російської агресії може бути спрямована не тільки проти України, Грузії чи Молдови, а й проти НАТО.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс застеріг від повторення історичних помилок і закликав Захід не чекати ефекту "Перл-Харбора", про це він заявив у серії дописів у соцмережі Х.

"Майже 25 років ми відкладаємо, намагаючись стримати імперіалізм Путіна за допомогою діалогу та дипломатії, в той час як він продовжує ігнорувати кордони та рівняти з землею міста. Ми могли б дочекатися того, що я називаю "ефектом Перл-Харбора", моменту в історії, коли проблеми завтрашнього дня нарешті стануть проблемами сьогоднішнього, але за надзвичайно високу ціну. Або ми можемо вже розглядати це як проблему сьогоднішнього дня і почати її вирішувати негайно", - написав Ладсбергіс.

Він нагадав, що у 2014 році першу атаку Росії на Україну призупинили Мінські домовленості, але глибинні питання залишили на інший день і Росія стала "проблемою завтрашнього дня". Та завтра завжди приходить, зауважує глава МЗС Литви, проблема російського імперіалізму не зникла в 2014 році, і для більшості східних флангів НАТО було зрозуміло, що наступний етап вторгнення буде дорожчим і смертоноснішим - так воно й було. Ландсбергіс зазначає, що Захід знову вважає, що можна вирішити цю проблему, переклавши її на завтра.

Читайте також: Литва, Швеція та Канада створили групу спільних інтересів для України

"Але передумова не змінилася. Імперіалістичні реваншистські амбіції Росії залишаться. Наступна фаза буде спрямована не тільки проти України, Грузії чи Молдови, а й, можливо, проти НАТО. Ціна, людська й економічна, буде тільки зростати. Ми стоїмо на порозі повторення історичних помилок. Я переконаний: якщо не переможемо Росію зараз, то оберемо шлях, на якому зазнаємо неймовірних і непотрібних втрат, перш ніж урешті-решт вирішимо, що настав час активізуватися і перемогти", - підсумував Ландсбергіс.

Нагадаємо, раніше Ландсбергіс уже заявляв, що "Росію не вдається зупинити в Україні і вона може почати воєнні дії проти країн НАТО". На цю тезу відреагував президент Литви Гітанас Науседа, який закликав свого міністра "сісти та заспокоїтися".