UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мей заявила про майже повну готовність до Brexit - Deutsche Welle

Тим не менш, прем'єр може зіткнутися з опозицією і бунтом власного кабінету міністрів.

Угода за умовами упорядкованого Brexit готова на 95 відсотків, заявила прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей у своєму зверненні до нижньої палати парламенту, оприлюдненому у ніч на понеділок, 22 жовтня, передає Deutsche Welle.

Значного прогресу вдалося досягнути з питань безпеки й транспорту, заявила прем'єр, тому залишилося вирішити лише проблему з кордоном Ірландії.

Тим не менш, на заключній стадії Brexit Мей "може зіткнутися з бунтом кабінету після того, як вона в останню хвилину закликала міністрів надати їй підтримку". На вихідних вона в телефонних переговорах намагалася залучити членів уряду на свою сторону, домагаючись більшої згуртованості у партійних рядах за її планом Brexit.

Раніше повідомлялося, що переговори з ЄС з приводу Brexit зайшли в глухий кут. Велика Британія загрожує вийти без підсумкової угоди, якщо лідери блоку не пом'якшать свою позицію щодо ірландського кордону і торгівлі. У свою чергу голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив про те, що ЄС готовий до всіх можливих наслідків переговорів.

З-за Brexit у відставку пішли вже кілька британських міністрів, в тому числі головний парламентер по виходу Британії Девід Девісі глава МЗС Борис Джонсон - прибічники "жорсткого" Brexit, у той час як прем'єр Тереза Мей воліла "м'який" вихід королівства з ЄС.

Нагадаємо, 12 липня уряд Мей представив свій план щодо Brexit, призначеного на 29 березня 2019 року. Мінфін Британії передбачив більше трьох мільярдів доларів, прораховуючи різні сценарії Brexit.