UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мей дала зрозуміти Путіну, що відносин у звичному режимі не буде – The Times

Російський президент спробував вмовити британського прем'єра скасувати санкції, а відповідь почув лише заклик натиснути на диктатора Сирії.

Прем'єр-міністр Тереза Мей відкинула спробу президента Володимира Путіна перезавантажити відносини між Росією і Великобританією, давши йому чітко зрозуміти, що вести справи "як зазвичай" більше немає можливості.

Про це пише видання The Times за підсумками зустрічі голови британського уряду і президента Росії на саміті G20. Путін розраховував використати 30-хвилинну першу зустріч з новим прем'єром Великобританії для того, щоб домовитися про кращі торговельні відносини між країнами. Згодом сторони назвали розмову "формальною і відвертою".

"Путін, схоже, спробував використати цю можливість, щоб запропонувати Британії послабити пакет санкцій, запроваджений Девідом Кемероном, заради кроку назустріч нормалізації економічних зв'язків. Однак Мей зосередилася на тому, щоб використати свою першу появу на саміті G20 для просування торговельного порядку денного після Brexit, ініціюючи обговорення цієї теми з кількома іншими світовими лідерами. Вона відкинула увертюри Путіна, зауваживши, що у майбутньому буде лише обмежена кількість напрямків для співпраці", - йдеться в статті.

"Прем'єр-міністр чітко дала зрозуміти, що ми не можемо вести справи, як зазвичай: є ціла низка комплексних і серйозних проблем і занепокоєнь. Але там, де існує інтерес для нас у спільній співпраці, зокрема задля безпеки наших громадян, там ми будемо шукати співробітництва з росіянами", - сказав прес-секретар британського уряду.

Мей під час зустрічі закликала Кремль відмовитися від військової інтервенції в Сирію, а також натиснути на сирійського президента Башара Асада, щоб він дозволив доставити гуманітарну допомогу. Крім того, вона закликала Росію припинити скидати бомби на мирних мешканців. Однак, як повідомляє видання, Мей не помітила зміни тону щодо цих проблем у риториці російського президента.

Тим часом, оглядач RFERL Браян Вітмор писав, що Путін не зміг перетворити саміт G20 на нову Ялту. Він хотів змусити західних лідерів домовитися з ним про Україну за її плечима, але вони не погодилися.

Раніше видання Financial Times писало, що Путін готується до G20, оточуючи Україну військами. Колишній заступник голови Генерального штабу Збройних сил України генерал Ігор Романенко сказав виданню, що в разі повномасштабного наступу російські війська зазнають дуже великих втрат, тому чіткої перемоги їм не вдасться здобути. Натомість український військовий припускає, що Кремль намагається загострити ситуацію заради політичної вигоди.