UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мешканцям Росії рекомендували припинити лікуватися горілкою від грипу

Щоб убити вірус грипу, необхідно випити три літри горілки. Але тоді помре і сам пацієнт.

При вірусних інфекціях і грипі міцний алкоголь не допомагає, заявив завідуючий кафедрою інфекційних хвороб Інституту підвищення кваліфікації Федерального медико-біологічного агентства Росії Володимир Никифоров.

"Відверто кажучи, ні, не допомагає", - сказав він, відповідаючи на питання про те, чи дійсно міцний алкоголь перешкоджає проникненню вірусів в організм.

За його словами, є ряд захворювань, при яких алкоголь дійсно може надати позитивний ефект. "По-перше, це ботулізм, отруєння бактеріальними токсинами. Там дійсно горілка в якійсь мірі нейтралізує токсини", - пояснив він.

"Всі розмови на тему "Давайте вип'ємо, вірус інактивується"... Не інактивується. Якщо випити три літри горілки, щоб в крові був чистий спирт, тоді вірус нейтралізується, але до цього людина просто помре від отруєння алкоголем", - додав Нікіфоров.

Нагадаємо, що в останні тижні зростає кількість інформації про нову епідемію свинячого грипу і смерті від цього захворювання.

За даними МОЗ Росії, в 2016 році в Росії зафіксовано 27 смертей від грипу. Станом на середину січня, епідеміологічна ситуація переважно викликана вірусом А (H1N1) pdm09, чи "свинячим грипом".

До цього спалах паніки спостерігався восени 2009 року. Як писало тоді ZN.UA, "грип А/Н1N1, який ВООЗ представляла нам як небачених розмірів цунамі, не тягне навіть на слабкий шторм - це всього лише невеличкі хвилі ГРВІ, які традиційно котяться по всьому світу в холодну пору року. Коли перший шок від повідомлень про жертви свинячого грипу минув, стало ясно, що всіх нас просто "розвели".