UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меркель домоглася включення в антикризовий план ЄС пів мільярда євро виплат для колишніх територій НДР – Welt

Аналогічні виплати в інших обсягах розраховані також на Чехію та Бельгію.

Федеральна канцлерка Німеччини Ангела Меркель наполягла на тому, щоб в антикризовий план підтримки економіки Європейського Союзу включили пів мільярда євро для виплат так званим "нових федеральних земель ФРН". Це території, які раніше окупував СРСР під назвою НДР, повідомляє у вівторок телеканал Welt.

Гроші виділять зі структурного фонду Євросоюзу. Вони розраховані на те, щоб підтримувати конкурентоспроможність, зростання і зайнятість населення", йдеться у тексті плану. Аналогічні виплати в інших обсягах розраховані також на Чехію та Бельгію. Території колишньої НДР після об'єднання Німеччини в 1990 році субсидуються для підтримки економіки.

Президент Франції Еммануель Макрон на пресконференції заявив, що це був "один з найдовших в історії самітів, можливо навіть, найдовший". "Але це саміт, результати якого історичні. Це історична зміна нашій Європи та нашої єврозони", - зазначив французький лідер, додавши, що вдалося "подолати важливий етап".

Меркель вважає, що учасники саміту показали, що вони можуть працювати спільно і передбачувано.

"Після дуже довгого засідання нам вдалося добитися хорошого результату, чому я дуже рада", - сказала канцлерка.

Президент Європейської ради Шарль Мішель привітав угоду: "Ми показали, що магія європейського проєкту жива".

У первинній пропозиції Єврокомісії 750 млрд євро відновного фонду пропонувалося розділити на 500 млрд субсидій і 250 млрд позик. Під час переговорів довелося змінити цю пропорцію, яка тепер виглядає так - 390 млрд субвенцій та 360 млрд кредитів.

Раніше представники країн ЄС побоювалися, що нездатність досягти угоди призведе до падіння фондових ринків і потенційно посилить економічну кризу в той час, коли пандемія триває. Багато експертів говорять, що повний шок від пандемії ще не відчувається через урядові програми із запобігання втрати робочих місць. Однак і вони можуть невдовзі припинити свою дію.

Нагадаємо, напередодні переговори ЄС зайшли в глухий кут через позиції Австрії, Данії, Нідерландів і Швеції. Однак незабаром країни змінили свою думку і погодилися з пропозицією, щоб 390 млрд євро з фонду на суму 750 млрд євро були виділені як субвенції, а інша частина грошей як кредити під низькі відсотки. 

Як писало ZN.UA, пандемія коронавірусу вплинула на економіки всіх європейських країн. Після певних проблем на початку несподіваного лиха Європейський Союз зміг взяти ситуацію під контроль і вийти на шлях загального планування і координації.

Докладніше читайте в матеріалі Богдана Іващенко – «План порятунку для ЄС».