UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мерія Гааги просить відтермінування санкцій, бо не встигла знайти постачальника газу – Reuters

Місто не знайшло постачальника газу і там певні, що не встигнуть зробити це до 10 жовтня.

Мерія Гааги домагається тимчасового скасування антиросійських санкцій, які передбачають розірвання чинних контрактів з російськими компаніями до 10 жовтня. Все тому, що місту не вдалося знайти нового постачальника газу, повідомляє Reuters.

Мерія нідерландського міста повідомила, що в червні та липні провела тендер в рамках всього ЄС, але так і не знайшла жодної пропозиції від потенційних газопостачальників. Там переконані, що шляхом індивідуальних переговорів обов’язково знайдуть постачальника газу, проте не встигнуть до 10 жовтня, як передбачено санкційними умовами.

Читайте також: Bloomberg: Кремль хоче змусити європейців протестувати проти санкцій, якими обклали Росію

"Ми попросимо зробити виняток для нашого нинішнього договору (з «Газпромом», – ред.) до 1 січня 2023 року, щоб гарантувати безпечність поставок та облегшити переговори", – написала в листі до міської ради олдермен Саскія Бруїнс, додавши, що впевнена у позитивній відповіді, адже місто виконало умову і вчасно провело тендер. Також вона зазначила, що будь-який новий контракт буде значно дорожчим за раніше підписаний з "Газпромом".

В Єврокомісії наразі не коментували цього прохання. Зазначимо, що в Нідерландах багато муніципалітетів мають договори з "Газпромом", проте наразі лише Гаага попросила про виняток із санкцій.

Читайте також: Газ в Європі вперше з березня подорожчав більше ніж до $3200 за тисячу кубометрів

Нагадаємо, на тлі того, як Москва скорочує поставки газу в країни ЄС заради політичного тиску, Норвегія змогла стати головним постачальником газу в Європі, відібравши цю роль у Росії.