UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мелоні відвідала Туреччину та зустрілася з Ердоганом: про що говорили лідери

Це перша закордонна поїздка Мелоні після того, як Італія розпочала головування в G7.

Прем'єр Італії Джорджа Мелоні зустрілася з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом у Стамбулі в суботу, 20 січня. Це перша офіційна поїздка Мелоні за кордон після того, як її країна почала головування в G7, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Туреччина знищила 25 об'єктів курдських бойовиків на півночі Сирії та Іраку

Уряди Італії та Туреччини планують збільшити обсяг торгівлі між своїми країнами до 30 мільярдів євро (32,7 мільярда доларів) до 2030 року з близько 25 мільярдів євро, за словами офіційного представника, який повідомив про переговори. 

Оборонні угоди між сторонами можуть включати італійську компанію Leonardo SpA, яка працює в аерокосмічній галузі та сфері безпеки по всьому світу.

Питання міграції також було на порядку денному, і обидві країни розглядають можливість угоди з Лівією для посилення співпраці. За даними італійських ЗМІ, три країни можуть підписати угоду про міграцію до літа.

Візит Мелоні до Туреччини став продовженням низки неформальних переговорів між лідерами в кулуарах міжнародних зустрічей на Балі, у Вільнюсі, Нью-Йорку і Дубаї.

Читайте також: Залужний повідомив деталі дзвінка начальнику Штабу оборони ЗС Італії

Італія перебрала на себе головування в G7, до якої входять США, Канада, Японія, Німеччина, Франція та Велика Британія. Перед цим у групі головувала Японія. 

Раніше Мелоні назвала пріоритети головування Італії в G7. Підтримка розвитку Африки та боротьба з небезпеками, які несе штучний інтелект (ШІ), будуть ключовими темами. Серед інших питань, які, ймовірно, будуть домінувати — війна РФ проти України та війна Ізраїлю з ХАМАС у Секторі Гази.