UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже половина жителів Росії схвалили сталінські репресії

Якщо для українців Сталін є найбільш ненависною фігурою, то для росіян він один з національних героїв. У всякому разі, таким його представляє кремлівська соціологія.

Поняття "сталінські репресії" знайоме переважній більшості жителів Росії (90%), свідчать дані опитування ВЦИОМ.

Про несправедливість судових рішень у справах репресованих сьогодні говорять більше двох третин росіян (68%). Про те, що серед їхніх рідних були люди, які зазнали каральних заходів, повідомили 24% опитаних, знайомих з поняттям "репресії". Справедливими покарання у сталінські часи вважають 16%.

Разом з тим, істотне число респондентів (43%), що чули про репресії, схильні погоджуватися з думкою, що без здійснення репресій неможливо було зберегти порядок в країні. Незгодних з цим, які категорично засуджують репресії, лише трохи більше (49% серед усіх опитаних, 57% - серед тих, у чиїх родинах були репресовані).

Жертвами репресій, з одного боку, на думку жителів Росії, ставали люди, незгодні з політикою влади (37%), і які користуються авторитетом у народі (22%), з іншого, - зрадники і змовники (24%), шахраї і злодії (23%).

Опитування ВЦИОМ-Супутник" проведено 9-10 червня 2017 року серед 1200 респондентів. Заявлена похибка вибірки – 3,5%.

За даними опитування, проведеного в Україні Соціологічною групою "Рейтинг" наприкінці 2016 року, із запропонованого респондентам списку з 22 історичних особистостей, найбільш негативні оцінки отримали радянські диктатори Йосип Сталін (78%) і Володимир Ленін (59%).