UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 70% мешканців Росії підтримали заборону турецьких помідорів

Кожен десятий громадянин Росії упевнений, що відмова від турецьких овочів і фруктів позитивно позначиться на його житті.

Більшість мешканців РФ підтримали дії свого уряду у відповідь на збитий турецькими винищувачами російський бомбардувальник Су-27, свідчать дані опитування фонду "Общественное мнение", проведеного 5-6 грудня серед 1500 респондентів.

Заходи, вжиті владою проти Туреччини, росіяни розцінюють як "покарання Туреччини за збитий літак, згортання відносин з нею" (27%), бачать в цьому "демонстрацію сили, щоб інші поважали нас" (16%) і прагнення забезпечити безпеку Росії, її громадян (15%). Крім того, 9% респондентів вважають це "боротьбою з тероризмом, з ІДІЛ".

При цьому 69% респондентів підтримують заборону на ввезення в Росію турецьких овочів і фруктів (13% проти цього, 18% не змогли відповісти).

За даними опитування, 73% не вважають, що ця заборона якось відіб'ється на їх життя. 9% вважають, що вона позначиться позитивно, 11% - негативно.

За словами більшості росіян (88%), вони не планували в найближчі роки відвідувати Туреччину. В цілому більше двох третин респондентів (69%) позитивно ставляться до заборони на продаж туристичних путівок до Туреччини (13% - негативно).

Читайте також: Медведєв заборонив держорганам купувати іноземне програмне забезпечення

Відносини між Росією і Туреччиною почали загострюватися після того, як 24 листопада турецькі винищувачі ліквідували російський літак Су-24, який залетів в повітряний простір Туреччини після бомбивих ударів на прикордонні райони Сирії. У той же день президент Росії Володимир Путін назвав інцидент "ударом в спину", який завдали "прихильники тероризму".

Уряд РФ ввів заборону на ввезення наступних продуктів з Туреччини: частини тушок і субпродукти курей домашніх, заморожені, частини тушок і субпродукти індиків, заморожені, томати, цибуля, капуста, огірки, гвоздики, апельсини, виноград, яблука, груші, абрикоси, сливи, суниця, а також сіль.