UA / RU
Підтримати ZN.ua

Масові протести змусили міністра юстиції Румунії подати у відставку

Флорін Іордаче був автором указу, проти якого румуни вийшли на протести.

Міністр юстиції Румунії Флорін Іордаче подав у відставку у зв'язку з антиурядовими протестами. Міністр був автором указу, проти якого в Румунії зібралися найбільш масштабні протести з часів комуністичного режиму, повідомляє Reuters.

Іордаче зазначив, що хоч він і залишає свою посаду, але досі впевнений у правильності і конституційності свого указу.

Разом з цим, протести по країні значно послабилися після рішення уряду відмовитися від указу, який значно послаблює відповідальність за деякі корупційні злочини.

Читайте також: Уряд Румунії ухвалив указ про амністію корупціонерів
Нагадаємо, 1 лютого уряд Румунії прийняв постанову про амністію корупціонерів. Одне з розпоряджень передбачає зняття судимостей з засуджених до умовних термінів. Крім того, амністії підлягають засуджені за корупційні злочини на строк до п'яти років, а також матері неповнолітніх дітей. Згідно однієї з постанов, державний чиновник не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, якщо нанесений їм збиток не перевищує суму в 50 тисяч євро.

Ініціативи уряду викликали масове невдоволення громадян. В протестах в Бухаресті та інших румунських містах взяли участь сотні тисяч осіб.

Після цього, уряд Румунії прийняв рішення скасувати свою скандальну постанову про декриміналізацію низки корупційних злочинів та амністію для засуджених корупціонерів.