UA / RU
Підтримати ZN.ua

Маріонетки Путіна працюють над тим, щоб завадити зближенню Молдови із Заходом — Bloomberg

Президент Молдови сповнена рішучості привести свою країну до Європейського Союзу, але проросійський регіон демонструє, наскільки важливою і небезпечною є ця місія.

Лідерка гагаузів Євгенія Гуцул

Лідерка гагаузів Євгенія Гуцул

Молдова є частиною ширшого руху серед колишніх радянських республік за подолання тиску з боку Москви й орієнтацію на Захід, а її автономний регіон Гагаузія є символом складної боротьби націй за звільнення з-під влади Кремля.

Уряд президента Маї Санду в Кишиневі веде Молдову до членства в Європейському Союзі й в країні відбудеться референдум пізніше цього року. Тим часом більша частина Гагаузії з радістю приєдналася б до Росії, і цей регіон стає проблемою для Санду, яка намагається назавжди змістити фокус своєї країни зі сходу на захід, повідомляють редактори агентства Bloomberg.

У переважно російськомовному головному місті Гагаузії Комраті досі стоїть пам'ятник Леніну, вуличні вивіски написані кирилицею, а румунська, національна мова Молдови, майже відсутня. Нещодавно призначена лідерка гагаузів Євгенія Гуцул є постійним відвідувачем Москви. Її просувають у російських ЗМІ, і їй приділяють більше уваги, ніж її колезі з промосковського сепаратистського молдовського регіону Придністров'я.

Санду ставить під сумнів легітимність обрання Гуцул і відмовляється підписати указ, що дозволяє їй стати членом молдовського парламенту і приєднатися до кабінету міністрів, як це традиційно для лідера гагаузів.

Читайте також: Гагаузія вимагає особливого статусу для російської мови

"Гуцул представляє корумповану групу, вона не представляє гагаузький народ", — заявила Санду в травні, охарактеризувавши її як загрозу безпеці.

Проблема для Кишинева полягає в тому, що гагаузи отримують інформацію безпосередньо з Росії, без жодних перевірок. Це створює виклики для мешканців.

Олег Серебрян, віце-прем'єр-міністр з питань реінтеграції Молдови зазначає, що Росія веде "гібридну війну" проти Молдови, а зв'язки Гуцул з Москвою є доказом зусиль Кремля, спрямованих на те, щоб зробити автономний регіон її частиною.

Читайте також: Молдова може стати наступною ціллю Путіна — міністр закордонних справ

Боротьба за майбутнє Молдови досягне переломного моменту 20 жовтня, коли відбудуться президентські вибори, які визначать, чи залишиться Санду на посаді, а також голосування щодо конституційних змін, необхідних для досягнення її головної мети — членства в ЄС.

Про те, як Росія прагне дестабілізувати Молдову й про небезпеку, яку становить Гагаузія пише Володимир Кравченко у статті "Як Путін розхитує Молдову й чим це загрожує Україні".