UA / RU
Підтримати ZN.ua

Маніла звинуватила Китай у запуску сигнальних ракет поблизу філіппінських літаків у Південно-Китайському морі

Філіппіни закликали Пекін припинити “провокаційні й небезпечні” дії.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

У суботу, 24 серпня, Філіппіни звинуватили Китай у запуску сигнальних ракет усього в декількох метрах від одного з літаків Маніли, коли той проводив патрулювання над Південно-Китайським морем минулого тижня, повідомляє The Guardian.

Читайте також: США, Філіппіни, Австралія та Канада проведуть спільні морські навчання на тлі напруженості з Китаєм

Китайський винищувач “здійснив безвідповідальні й небезпечні маневри” 19 серпня, коли літак Бюро рибальства і водних ресурсів Філіппін (BFAR) здійснював “розвідувальний політ” поблизу мілини Скарборо, заявила Маніла, додавши, що “неспровоковане китайське переслідування включало багаторазове розгортання сигнальних ракет на небезпечно близькій відстані приблизно 15 метрів від літака BFAR Grand Caravan”.

Ракети також були запущені біля цього ж літака з контрольованого Китаєм рифу Субі 22 серпня, коли філіппінський патрульний корабель відстежував і перехоплював браконьєрів, які вторглися у виключну економічну зону й територіальні моря країни, додала Маніла.

У суботу Маніла закликала Пекін “негайно припинити всі провокаційні дії, які загрожують безпеці філіппінських суден і літаків, що здійснюють законну і регулярну діяльність у межах філіппінської території та виключної економічної зони, а також свободі судноплавства і польотів”.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило в п'ятницю, що 22 серпня два філіппінські військові літаки вторглися в китайський повітряний простір над рифом Субі, на який також претендує Маніла.

“Китайська сторона вжила необхідних контрзаходів відповідно до закону з метою захисту власного суверенітету й безпеки”, — йдеться в заяві.

У повідомленні китайського МЗС не згадується про інцидент 19 серпня біля мілини Скарборо.

Філіппіни також звинуватили літак китайських ВПС у тому, що він здійснив небезпечний маневр і скинув сигнальні ракети на шляху літака філіппінських сил, який патрулював територію над Скарборо 10 серпня.

Читайте також: Філіппіни поскаржилися на чергову провокацію з боку Китаю в спірних водах

Пекін претендує на більшу частину Південно-Китайського моря й останнім часом морське протистояння Китаю з Манілою посилилося, що викликає ризик збройного конфлікту, в який можуть бути втягнуті США — військовий союзник Філіппін. Китай, своєю чергою, звинувачує в ескалації Манілу й стверджує, що його дії для захисту своїх позицій “законні та пропорційні”.