UA / RU
Підтримати ZN.ua

Манафорт пропонував Дерипасці інформацію про вибори у США - WP

Про це свідчать електронні листи, вилучені в екс-голови виборчого штабу Трампа.

Менш ніж за два тижні до того, як Дональд Трамп став офіційно кандидатом в президенти від Республіканської партії, його голова виборчого штабу Пол Манафорт запропонував передавати брифінги про хід кампанії російському олігарху, близькому до Кремля.

Про це пише лояльне до Демократичної партії видання Washington post з посиланням на джерела. Згідно з інформацією видання, Манафорт через електронну пошту зв'язався з іноземним посередником, попросивши його передати пропозицію олігарху Олегу Дерипасці.

"Якщо йому потрібні приватні брифінги, ми можемо їх надати", - написав Манафорт у листі, датованому 7 липня 2016 року, частина якого серед іншої кореспонденції була зачитана Washington Post.

Видання зауважує, що ці листи - серед десятків тисяч документів, які були вилучені слідчими Конгресу і командою спеціального представника Департаменту юистиції Роберта Мюллера в рамках розслідування російського втручання у вибори в 2016 році. В документах немає доказів того, що Дерипаска отримав пропозицію Манафорта чи що будь-який звіт був переданих російському олігарху.

Представник Дерипаски відкинув інформацію про такі контакти, так само як і прес-секретар Манафорта Джейсон Малоні. Однак, слідчі підозрюють, що переписка відображає бажання Манафорта отримати вигоду від своєї ролі в кампанії Трампа. А це потенційно могло стати можливістю для російських інтересів, які прагнули вплинути на вибори в США.

Раніше лояльне до Республіканської партії видання Wall Street Journal писало, що Манафорт більше 10 років працював на російського олігарха Дерипаску. Їхня співпраця стосувалася України, Грузії, Чорногорії і інших країн, які Кремль вважає своєю "сферою впливу".

Раніше повідомлялося, що журналісти Associated Press знайшли докази отримання Манафортом коштів з "чорної каси" Партії регіонів. Як зазначалося в матеріалі агентства, мова йде про виплати, здійснені в 2007 і 2009 роках.

21 березня, народний депутат Сергій Лещенко представив документи, які, за його словами, розкривають механізм отримання Полом Манафортом коштів з "чорної каси" Партії регіонів. На думку Лещенка, виплати на користь Манафорта здійснювалися з використанням офшорних юрисдикцій і банків сумнівної репутації, зокрема – через фінансовий рахунок офшорної компанії в Киргизстані.

26 липня агенти ФБР обшукали будинок Манафорта у місті Олександрія. Як повідомляє Washington post, вони прийшли без попередження з дозволом на обшук щоб вилучити документи та інші матеріали у межах справи про втручання Росії у вибори США. Агенти ФБР, які співпрацюють зі спеціальним радником Департаменту юстиції Робертом Мюллером, покинули будинок Манафорта з різними записами і документами.