UA / RU
Підтримати ZN.ua

Манафорт допомагає курдам в Іраку провести референдум про незалежність - NYT

Нова робота політтехнолога суперечить американським інтересам.

Колишній голова виборчого штабу нинішнього президента США Пол Манафорт опинився в центрі розслідування втручання Росії у американські вибори. Але він все одно знайшов собі нову роботу. Тепер він допомагає лідерам курдської автономії організувати референдум про незалежність від Іраку.

Про це сьогодні повідомляє лояльне до Демократичної партії видання New York Times, нагадуючи, що США виступили проти цього референдуму.

"Але Манафорт збудував довгу і прибуткову кар'єру, надаючи поради іноземним клієнтам, чиї інтереси часто суперечать американській зовнішній політиці", - зауважує видання, нагадуючи, що політтехнолог фігурує у розслідуванні спеціального представника Департаменту юстиції Роберта Мюллера щодо існування зв'язків між виборчою командою Дональда Трампа і Росією.

За інформацією New York Times, Манафорт домовився з курдами про співпрацю влітку. Це сталося приблизно в той же період, коли слідчі Мюллера влаштували обшук у його будинку у Вірджинії, повідомивши його про намір висунути обвинувачення.

Курдський референдум про незалежність, який пройде в понеділок, не призведе до негайного проголошення незалежного Курдистану. Але уряд США і міжнародна спільнота виступили проти голосування, оскільки бояться, що це може ще більше дестабілізувати Ірак і нашкодити коаліції, яка воює проти "Ісламської держави".

Держдепартамент закликав лідерів курдів піти альтернативним шляхом і почати діалог з центральним урядом Іраку. Лідер курдської автономії в Іраку Массуд Барзані сподівається, що незалежність регіону дозволить взяти в свої руки контроль над прибутковим експортом нафти.

Видання пише, що уряд курдської автономії впродовж останніх трьох років заплатив 1,5 мільйона доларів лобістам у Вашингтоні, які мають зв'язки як з демократами, так і з республіканцями. Про це свідчать записи Департаменту юстиції.

Манафорт погодився надати допомогу в організації референдуму і просувати питання визнання Курдистану на Заході. Кілька місяців тому він зв'язався з сином Барзані - Масруром Барзані. Він відвідав курдський регіон з метою надати поради щодо проведення референдуму і просування незалежності Курдистану на Заході. Один з помічників Манафорта зараз працює в Ербілі, а сам політтехнолог збирається повернутися в регіон за кілька днів до голосування.

Прес-секретар Масрура Барзані підтвердив, що Манафорта найняли для "допомоги під час і після референдуму". Лишається не відомим, скільки Манафорт отримує від курдів за свою роботу. І чи повідомив він Департаменту юстиції про свою роботу на курдську автономію.

Сьогодні видання Washington Post писало, що Манафорт пропонував Дерипасці інформацію про вибори у США. Американський політтехнолог пропонував російському олігарху надавати приватні брифінги про перебіг виборчої кампанії.

Також лояльне до Республіканської партії видання Wall Street Journal писало, що Манафорт більше 10 років працював на російського олігарха Дерипаску. Їхня співпраця стосувалася України, Грузії, Чорногорії і інших країн, які Кремль вважає своєю "сферою впливу".

Раніше повідомлялося, що журналісти Associated Press знайшли докази отримання Манафортом коштів з "чорної каси" Партії регіонів. Як зазначалося в матеріалі агентства, мова йде про виплати, здійснені в 2007 і 2009 роках.