UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон закликав до припинення вогню у Секторі Гази: Нетаньягу відповів

Ізраїль погодився запровадити гуманітарні паузи, але відмовляється від повного припинення вогню. 

Президент Франції Еммануель Макрон закликав до припинення вогню у Секторі Гази, назвавши це "єдиним рішенням" війни між Ізраїлем і ХАМАС. Про це повідомляє CNN.

Він заявив, що Ізраїль має право "захищати себе і реагувати" на атаки ХАМАС 7 жовтня, але додав, що Ізраїль також повинен дотримуватися "міжнародних правил ведення війни і міжнародного гуманітарного права".

Читайте також: Франція збільшила допомогу для палестинців до €100 млн

Макрон сподівається, що інші світові лідери приєднаються до його заклику до припинення вогню. 

"Ми поділяємо біль і бажання позбутися тероризму. Ми знаємо, що означає тероризм, у Франції. Але я думаю, що немає ніякого виправдання для нападу на цивільних осіб", - сказав Макрон.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відповів на заклики Макрона, наголосивши, що відповідальність за будь-яку шкоду мирним жителям лежить на ХАМАС, повідомляє DW.

“Слід пам'ятати, що Ізраїль увійшов (до Сектору Гази - ред.) через те, що ця терористична організація скоїла жорстоке вбивство сотень ізраїльтян і утримує в заручниках понад 200 ізраїльтян”, - заявили в офісі Нетаньягу, додавши, що ХАМАС використовує цивільних як "живий щит" і робить все, щоб вони не змогли піти в безпечніші райони, у той час як Ізраїль закликає їх залишити зони бойових дій.

Читайте також: Ізраїль заявив про захоплення ключових постів ХАМАС у Газі

Адміністрація США, зі свого боку, не закликала до припинення вогню, але наполягала на гуманітарних паузах, щоб дозволити більшій кількості допомоги потрапити до Сектору Гази і дати можливість цивільному населенню виїхати.

Ізраїль погодився на чотиригодинні щоденні гуманітарні паузи під час своєї операції проти ХАМАС на півночі Сектору Гази.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у п'ятницю, 10 листопада, заявив, що необхідно зробити більше, аби "мінімізувати шкоду палестинському цивільному населенню".