UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон назвав умову успішного Brexit

Президент Франції заявив про необхідність компромісу з боку британського уряду.

Президент Франції Еммануель Макрон констатував, що на засіданні Європейської Ради у середу, 17 жовтня, представникам ЄС не вдалося досягти згоди в британським прем'єром Терезою Мей щодо умов виходу Сполученого Королівства з Євросоюзу. Однак ця зустріч консолідувала позицію ЄС, і Лондон повинен погодитися на компроміс заради успішного Brexit, підкреслив французький президент.

"Абсолютно ясно, що відтепер британському прем'єр-міністру та її команді належить повернутися з рішенням на базі політичного компромісу з боку Сполученого Королівства", - заявив Макрон в п'ятницю, 18 жовтня.

Він уточнив, що учасники переговорів зацікавлені в тому, щоб умови Brexit були узгоджені найближчими тижнями.

"Сьогодні Сполученому Королівству необхідно знайти і запропонувати нам рішення, здатне прагматичним чином забезпечити цілісність Британії та дотримання цілісності єдиного ринку решти Європейського Союзу, включаючи Ірландію... Це питання політичної здібності британської сторони прийти до прийнятного угоди. І не Європейського Союзу робити поступки для вирішення питань британської внутрішньої політики", - резюмував Макрон.

Раніше повідомлялося, що переговори з ЄС з приводу Brexit зайшли в глухий кут. Велика Британія загрожує вийти без підсумкової угоди, якщо лідери блоку не пом'якшать свою позицію щодо ірландського кордону і торгівлі. У свою чергу голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив про те, що ЄС готовий до всіх можливих наслідківпереговорів.

З-за Brexit у відставку пішли вже кілька британських міністрів, в тому числі головний парламентер по виходу Британії Девід Девісі глава МЗС Борис Джонсон - прибічники "жорсткого" Brexit, у той час як прем'єр Тереза Мей воліла "м'який" вихід королівства з ЄС.

Нагадаємо, 12 липня уряд Мей представив свій план щодо Brexit, призначеного на 29 березня 2019 року. Мінфін Британії передбачив більше трьох мільярдів доларів, прораховуючи різні сценарії Brexit.